Macron: az EU visszaállítja a vámot az ukrán termékekre

2 hónap ezelőtt 9

Az EU visszaállíthatja a vámokat, ha az ukrán termékek behozatala destabilizálja a közösségi piacot – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a brüsszeli EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón. Az eseményt az Elysée-palota hivatalos fiókjában, az X közösségi hálón közvetítették.

Mint az államfő megjegyezte, az országban tüntető gazdák “mindenki számára azonos szabályokat” követeltek, ezért az ország hatóságai úgy döntöttek, hogy megvizsgálják az Ukrajnából érkező élelmiszer-szállítmányokat.

“Megállapodtunk abban, hogy szigorúbb szabályokat vezetünk be a visszaélések és a piac destabilizálásának elkerülése érdekében, <…> így a gabonafélék tekintetében létezik egy olyan fokozott védelmi mechanizmus, amely lehetővé teszi a beavatkozást, ha az Ukrajnából származó gabona az európai piacon destabilizálja az árakat és tisztességtelen versenyt teremt. Ami a csirkehúst és a cukrot illeti, a 2022-es és 2023-as importmennyiségek előzményei alapján védelmi mechanizmusokról állapodtunk meg. E mennyiségek túllépése lehetővé teszi a vámok visszaállítását” – mondta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy Franciaország kész segítséget nyújtani a kijevi hatóságoknak a jelenlegi konfliktus kapcsán, de abba fogja hagyni a tisztességtelen verseny esetén, amely több ukrán milliárdosnak és nagy termelőnek hoz csak hasznot.

Kedden Macron közölte, hogy egyértelmű intézkedéseket fog követelni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöktől az Ukrajnából érkező destabilizáló import szabályozására, valamint az EU és Latin-Amerika közötti szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalását az Európában egyre súlyosbodó agrártüntetések miatt.

Franciaországban a gazdatüntetések az elmúlt hetekben egyre nagyobb lendületet kaptak. Elzárják a legfontosabb autópályákat, traktorokkal, szénakazlakkal és trágyakupacokkal akadályozzák a forgalmat. A gazdák hulladékkal dobálták meg a prefektúrákat és a közigazgatási épületeket is, követelve, hogy ismerjék el munkájuk fontosságát, és ítéljék el a kormány politikáját, amely szerintük versenyképtelenné teszi őket.

A gazdák különösen a mezőgazdasági termékek behozatala, az öntözésre szánt víz felhasználásának korlátozása, a dízelüzemanyag növekvő ára, a korlátozó környezetvédelmi intézkedések és a termelésre nehezedő növekvő pénzügyi terhek ellen tiltakoznak.