Macron: Európa meghalhat

1 hét ezelőtt 9

Emmanuel Macron francia elnök sürgette az uniós országokat, hogy az EU érdekeinek biztosítása érdekében határozott változtatásokat hajtsanak végre a kulcsfontosságú parlamenti választások előtt. Figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokra nem lehet támaszkodni a védelemben.

A közvélemény-kutatások szerint a június eleji európai parlamenti választásokon az uniós választók a jobboldali nacionalista politika irányába fognak elmozdulni.

Macron jelentős politikai változtatásokat sürgetett, amikor csütörtökön a párizsi Sorbonne Egyetemről szólt a kontinenst képviselő kollégáihoz.

A mai Európánk halandó, és meghalhat” – figyelmeztetett Macron. “Meghalhat, és ez csak a mi választásainkon múlik”.

A francia vezető “stratégiai autonómiát” szorgalmazott Európa számára, különösen a katonai termelés tekintetében. Megismételte, hogy a tagállamoknak többet kellene költeniük a védelemre, és előnyben kellene részesíteniük a helyben gyártott fegyvereket – ezt a javaslatot a kritikusok a francia fegyvergyártók lobbizásának tekintik. Macron szerint ez csökkentené a kontinens függőséget Washingtontól.

Az EU-nak “meg kell mutatnia, hogy soha nem lesz az Egyesült Államok vazallusa, és hogy a világ összes többi régiójával is tudja, hogyan kell tárgyalni” – mondta az elnök.

Emellett a tisztességes kereskedelemre, a gyártási szabványokra és más, az európai vállalkozások versenyképességét befolyásoló területekre vonatkozó politikák szélesebb körű felülvizsgálatát szorgalmazta.

“Nem működhet, ha mi vagyunk az egyetlenek a világon, akik tiszteletben tartjuk a kereskedelmi szabályokat – ahogyan azokat 15 évvel ezelőtt összeírták -, ha a kínaiak és az amerikaiak már nem tartják be azokat a kritikus ágazatok támogatásával” – jelentette ki Macron.

Oroszország “gátlástalan” viselkedését Európára nézve kulcsfontosságú fenyegetésnek nevezte. Moszkva azzal érvelt, hogy az EU lábon lőtte magát azzal, hogy követte az Egyesült Államokat, és csatlakozott az általa Oroszország elleni, egyebek között Ukrajnában vívott, proxy-háborúhoz.

Macron elnöksége három év múlva jár le. Pártja, a Reneszánsz elvesztette többségét a francia parlamentben 2022-ben, a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt pedig, amely az előrejelzések szerint megnyeri a júniusi franciaországi uniós választásokat, azzal fenyegetőzött, hogy a nemzeti parlament feloszlatását követeli, ha az elnök centrista koalíciója júniusban megsemmisítő vereséget szenved.