Maduro: Venezuela hamarosan csatlakozik a BRICS-csoporthoz

2 hónap ezelőtt 12

Venezuela célja, hogy hamarosan a BRICS-csoport teljes jogú tagjává váljon – jelentette be Nicolas Maduro elnök hétfőn, kijelentve, hogy az új többpólusú világ kialakulása “visszafordíthatatlan”.

A vezető a Venezolana de Televisión csatornának nyilatkozva ragaszkodott ahhoz, hogy a “régi gyarmati világot, amelyet inváziók, népirtás, háborúk és felsőbbrendűségi komplexus” jellemzett, egy új világ váltja fel, amelyben a BRICS-országok konszolidációja garantált.

“Venezuela hamarosan a BRICS-ek közé kerül” – jelentette ki Maduro.

A múlt hónapban a venezuelai vezető a feltörekvő gazdaságokat tömörítő BRICS-csoportot – amely eredetileg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalta magában, és amelybe nemrégiben Egyiptom, Etiópia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia is bekerült – az “emberiség jövőjének” nevezte.

Maduro reményét fejezte ki, hogy országa a csoport következő, októberi oroszországi csúcstalálkozóján elnyeri a BRICS-tagságot.

Argentína tavaly szintén csatlakozott a csoporthoz, de decemberben visszavonta ezeket a terveket, miután az újonnan megválasztott elnök, Javier Milei visszavonta elődje döntését és inkább Izraellel és az Egyesült Államokkal fűzi szorosabbra kapcsolatait.

Oroszország hivatalosan január 1-jén vette át az egyéves rotációs BRICS-elnökséget. Vlagyimir Putyin elnök ígérte, hogy “elősegíti az új partnerek harmonikus integrációját”, és megjegyezte, hogy már közel 30 ország jelezte, hogy szeretne a blokk részévé válni vagy társulni hozzá.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki jelenleg latin-amerikai körúton tartózkodik, és kedden Venezuelába látogatott, hogy a kétoldalú együttműködésről tárgyaljon, szintén ígérte, hogy Moszkva az év folyamán segíteni fogja a BRICS bővülését, valamint biztosítani fogja, hogy az új tagok “szervesen illeszkedjenek” a csoport közös céljaihoz.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a BRICS jelenleg a globális GDP 36%-át adja vásárlóerő-paritáson (PPP) kifejezve, míg a G7-csoport alig több mint 30%-át.