Magyar Péter az esti tüntetésen: az ügyészek nem tehetnek mást, mint hogy meghallgatják a miniszterelnököt is

1 hónap ezelőtt 10

Ügyészségi meghallgatása délelőttjén spontán tüntetést hirdetett kedd estére Magyar Péter, a Diákhitel Központ volt vezetője, Varga Judit volt igazságügyi miniszter korábbi férje.

Az este 6 órára a Legfőbb Ügyészség épületéhez meghirdetett demonstráció előtt néhány tucatnyian gyülekeztek, de kezdésre már sokkal több ember összejött a Belvárosban, ketten "Polt Péter, lebuktál te is" feliratú molinót tartottak - az Index tudósítása szerint.

Kevéssel 6 óra után egy kisteherautóra lépett Nagy Ervin színművész és Magyar Péter. Utóbbi beszédében elmondta: egyre többen gondolják Magyarországon, hogy elég volt. Arra kérte a tüntetőket, hogy ne üljenek fel a provokációnak, ha pedig bármi problémát észlelnek, szóljanak a rendőröknek. Megemlítette a kegyelmi botrányt, a propagandát, és "kézivezérelt" titkosszolgálatokról beszélt. A nyilvánosságra hozott hangfelvételéről közölte: az ügyészek nem tehetnek mást, mint hogy tanúként meghallgatnak több kormánytagot, köztük a miniszterelnökkel. Ezen a ponton megállapította, hogy több ezren vannak a helyszínen, a Völner-Schadl-ügy objektív kivizsgálását követelte, illetve Polt Péter legfőbb ügyész távozását.

Kevéssel este 7 óra előtt átvonult a sokaság a Kossuth tér irányába, ám mivel a teherautót oda nem engedték be, a rendezvény a Vértanúk terére és környékére szorult vissza.

Magyar Péter később volt felesége szerepéről is beszélt a kegyelmi ügyben, megerősítette, amiről korábban is beszélt: Varga Judit nem támogatta a bicskei gyermekotthon vezetőhelyettesének kegyelmi kérvényét, az ő aláírása nélkül került az Novák Katalin akkori köztársasági elnök elé.

Kárhoztatta viszont Rogán Antalt, akinek állítása szerint e kezében összefutnak a szálak, de Balog Zoltán református püspök és Orbán Viktor miniszterelnök felelősségét is emlegette.

Este fél 8 tájban a demonstráció véget ért, a tömeg azonban lassan távozott a helyszínről.