Magyar uniós elnökség: Bóka János ismertette a kormány célját

1 hónap ezelőtt 14

A miniszter hangsúlyozta az elnökségi prioritásokat, melyek közé tartozik az Európai Unió gazdasági versenyképességének erősítése, a demográfiai kihívások kezelése, valamint a migráció, főként a külső dimenzió kezelése.

Fontos feladatként említette továbbá az európai biztonság- és védelempolitika megerősítését, az európai védelmi iparra alapozva.

Bóka János szerint az Európai Unió komoly geopolitikai és geostratégiai kihívásokkal néz szembe, melyekre az uniónak hatékony válaszokat kell találnia. Ennek érdekében szükség van a stratégiai érdekek felmérésére és azok érvényesítésére alkalmas módszerek és eszközök kialakítására – derül ki az MTI összefoglalójából.

Az interjúban Bóka János hangsúlyozta az együttműködés fontosságát az Európai Unióban, mint a tagállamokat erősebbé tevő platformot. Ezt az álláspontot az európai parlamenti választásokra is vonatkoztatja, megjegyezve, hogy a választások után várhatóan jelentős politikai változások következhetnek be az Európai Parlament összetételében, ami szükségessé teheti a jelenlegi politikák újraértékelését.

Ciprussal kapcsolatban Bóka János pozitívan értékeli a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, kiemelve az érdekek egyezőségét több területen, mint például a versenyképesség, a kohézió, a biztonság- és védelempolitika, valamint az unió bővítésének támogatása. A miniszter szerint Ciprus fontos célpontja a magyar tőkebefektetéseknek és számos magyar is dolgozik a szigetországon.

Címlapkép forrása: EU