Magyarics Tamás: a bevándorlás kérdése előkelő helyen fog szerepelni az amerikai kampányban

2 hónap ezelőtt 7

Megszavazta az amerikai belbiztonsági miniszter hivatali elmozdítására irányuló eljárást a Képviselőház kedden, ami után a Szenátusban is elindul a vita Alejandro Mayorkas politikai sorsáról. A Kongresszusban az Egyesült Államok déli határán kialakult migrációs válsághelyzet, az illegálisan érkezők rekord száma miatt kezdeményeztek úgynevezett impeachment eljárást a Biden-kormányzat határőrizetért felelős tagjával szemben a többségben politizáló republikánusok.

Az impeachment szabályai szerint az eljárás a Szenátus előtt folytatódik, amelynek döntenie kell, hogy eltávolítják-e hivatalából a határbiztonságért is felelős belbiztonsági minisztert, Alejandro Mayorkas-t. A képviselőházi impeachment eljárást arra alapozták a republikánus kezdeményezők, hogy Alejandro Mayorkas tudatosan figyelmen kívül hagyta a hatályos bevándorlási törvényeket, amivel rontotta a helyzetet. Amerikai adminisztráció minisztere ellen kongresszusi döntés alapján eddig egyszer, még 1876-ban indult hivatali elmozdításról szóló eljárás.

„Ha az eljárás továbbmegy a képviselőházból, és átkerül a szenátushoz, és kétharmados többség kell a döntéshez. Mivel ott demokrata többség van, borítékolni lehet, hogy nem lesz meg a kétharmados többség, így legkésőbb áprilisban a Mayorkas elleni impeachment eljárás meg fog szűnni” − mondta Magyarics Tamás az InfoRádióban.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa szerint a bevándorlás kérdése előkelő helyen fog szerepelni az amerikai elnökválasztási kampányban.

„Rossz hír a republikánusoknak, hogy egy New York-ban le kellett mondania egy republikánus képviselőnek csalás miatt, és az időközi választáson egy mérsékelt demokrata nyert, annak ellenére, hogy a republikánusok szerették volna ezt a választást kihegyezni a bevándorlásra, de ez nem vált be” − fejtette ki Magyarics Tamás, de hozzátette, hogy New York államban sokkal kevesebb bevándorló van, mint Texas, Arizona vagy Kalifornia államokban.

Magyarics Tamás szerint az amerikaiak sokkal inkább a mindennapi megélhetésüket befolyásoló eddigi lépések és várakozások alapján fognak majd szavazni novemberben. Ez azt jelenti, hogy sem az ukrajnai háború, sem pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentése, amelyben Joe Biden elnököt támogatja, nem lesz érdemi hatással az amerikai választók döntésére.