Magyarország ellenszavazatával, de át ment az EU médiaszabadsági rendelete

1 hónap ezelőtt 13

A European Media Freedom Act (EMFA), amelynek célja, hogy egységes keretet hozzon létre a médiaszolgáltatások számára az EU belső piacán, olyan rendelkezéseket vezet be, amelyek védik az újságírói integritást és biztosítják a szerkesztői autonómiát. Célja, hogy ellensúlyozza a média átpolitizálódásával, a médiatulajdonlás átláthatatlanságával és az állami hirdetési alapok elosztásával kapcsolatos aggályokat – áll a Tanács közleményében.

Mint a Telex kiszúrta: 26 tagállam szavazta meg a javaslatot, egyedül a magyar kormány ellenezte azt.

Az új jogszabály központi eleme egy független európai médiaszolgáltatási testület létrehozása, amely a 2018-as audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv (AVMSD) alapján létrehozott szabályozói csoport helyébe lép. A nemzeti médiahatóságokból álló testület tanácsokkal látja el és segíti majd az Európai Bizottságot, elősegítve az EMFA és az AVMSD rendelkezéseinek következetes alkalmazását a tagállamokban.

Benjamin Dalle, a flamand brüsszeli ügyekért, ifjúságért, médiaügyekért és szegénységcsökkentésért felelős miniszter – elismerve a független média létfontosságú szerepét a demokratikus értékek fenntartásában – üdvözölte a csomag megszavazását, amely szerinte megerősíti az EU elkötelezettségét a médiaszabadság és a pluralizmus mellett.

A Tanács jóváhagyását követően az EMFA végleges aláírásra, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételre és az azt követő 20 napon belüli végrehajtásra vár. .

Az európai médiaszabadságról szóló törvényt eredetileg Ursula von der Leyen bizottsági elnök javasolta az Unió helyzetéről szóló 2021. évi beszédében. A Tanács és az Európai Parlament közötti tárgyalások 2023. december 15-én konszenzusos megállapodásban csúcsosodtak ki, amely megteremtette az alapot ehhez a mérföldkőnek számító jogszabályhoz.

Címlapkép forrása: Getty Images