Magyarországon a világ szeme: 31 ország vár Orbán Viktorék döntésére

6 hónap ezelőtt 14

Kedden sajtótájékoztatót tartott a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg, ahol arról is szó esett: most, hogy Törökország megkezdte Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját, kizárólag Magyarország jóváhagyására lesz szükség ahhoz, hogy 32. országként a svédek is csatlakozhassanak a szövetséghez.

Svédország másfél éve megindult csatlakozási folyamata jóval hosszabbra húzódott, mint a finneké, akik idén tavasszal már csatlakozhattak a szövetséghez. A svédek csatlakozását két ország, Törökország és Magyarország lassította. A magyar kormány hónapokkal ezelőtt azt ígérte: nem Magyarország lesz az utolsó, amely jóváhagyja a csatlakozást. 

Az Országgyűlésben viszont azóta sem került napirendre a kérdés, és hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnök benyújtotta a parlamentnek a Svédország NATO-tagsági kérelmét jóváhagyó törvényjavaslatot ratifikálásra. Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson üdvözölte a lépést (annak egyébként, hogy a török parlament mikorra hagyhatja jóvá a NATO-csatlakozást, nincs konkrét határideje). 

Erről a fejleményről esett szó a NATO keddi, Svédországban tartott sajtótájékoztatóján is, amelyen egyrészt Jens Stoltenberg főtitkár beszélt. Mint mondta, a török parlament részéről „gyors ratifikációra számít”. Hozzátette azt is, hogy a svédek csatlakozása erősíteni fogja a NATO-t, az ország készen áll a tagságra, és „eljött az idő”, hogy mindez valóra váljon. Ezután tért ki Magyarországra.

„Ami Magyarországot illeti, ők többször is mondták, hogy nem ők fogják utolsóként jóváhagyni a csatlakozást, és mivel már csak két ország van, amely nem ratifikálta ezt, szerintem ezt azt jelezheti, hogy Magyarország nem fogja késleltetni a folyamatot” – mondta Stoltenberg a The National News hírportál szerint a sajtótájékoztatón.

Az övéhez hasonló véleményt fogalmazott meg Ulf Kristersson miniszterelnök is, aki azt mondta:

Több alkalommal is biztosított Magyarország miniszterelnöke, hogy nem fogják késleltetni Svédország csatlakozását, és úgy hiszem, hogy állni fogják a szavukat.

A sajtótájékoztatóról a Bloomberg is beszámolt már, és egy videót is feltöltöttek róla.

Szijjártó Péter ezzel ellentétesen nyilatkozott 

A külügyminiszter kedd délután New Yorkban szólalt meg az üggyel kapcsolatban. Szijjártó Péter azt mondta: a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának magyarországi helyzetén

nem változtatott semmit az, hogy a török elnök beterjesztette a parlament elé a skandináv ország belépését jóváhagyó törvénytervezetet.

A tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésére érkezve közölte, hogy a nap folyamán beszélt török kollégájával, Hakan Fidannal, aki tájékoztatta, hogy Ankarában is a törvényhozás elé terjesztették a svéd NATO-tagság ratifikációját. „A mi helyzetünkön ez nem változtat semmit. Magyarország parlamentje egy szuverén ország szuverén parlamentje, tehát szuverén döntést fog hozni ebben a kérdésben” – fogalmazott. 

„És most azzal, hogy Törökországban is megtörtént az ügynek a parlament elé való beterjesztése, ezzel gyakorlatilag most a török parlament ott tart, ahol a magyar parlament hosszú hónapok óta van, hiszen a magyar parlament számára is a kormány már beterjesztette a ratifikációhoz szükséges határozattervezetet – mondta Szijjártó az MTI szerint.

November vége lehet a kijelölt határidő

Mindeközben Jessika Roswall, Svédország EU-ügyi minisztere Luxemburgban, egy uniós tanácskozásra megérkezve közölte: azt tervezi, hogy egyeztet „magyar kollégájával” (vélhetően Bóka János uniós ügyekért felelős miniszterrel) annak érdekében, hogy Svédország mielőbb csatlakozhasson.

Gyors döntésre számítunk Magyarországtól is, tagok szeretnék lenni, amint lehet

– mondta. 

A Bloomberg arról is írt, hogy sajtóértesülések szerint Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára az előző héten egy levelet is küldött a NATO tagállainak, amelyben azt mondta: Svédországnak legkésőbb november végére taggá kell válnia, ugyanis november 28-29. közt tartják a NATO külügyminisztereinek tanácsát, és szeretné, ha ott Svédország már tagként lehetne jelen.

A magyar parlamentben már hónapok óta húzódik a csatlakozás ratifikálása, a kormány tagjai és kormánypárti képviselők többször is arra hivatkoztak, hogy szerintük Svédország nem tiszteli eléggé Magyarországot. A török csatlakozás hírére az ellenzéki pártok rendkívüli ülést összehívását kezdeményezték kedden.