Magyarországon egyedülálló módon több nő dolgozik a csúcstechnológiai ágazatokban

6 hónap ezelőtt 14

9,8 millió ember dolgozott a csúcstechnológiai ágazatokban 2022-ben, ami az Európai Unió teljes foglalkoztatottsági adatainak 4,9 százalékát jelenti. A nemek arányát tekintve a férfiak az ágazatban dolgozók két harmadát (67,2 százalékát) teszik ki. Ez egyedül Magyarországon nincs így.

Az Eurostat adatai szerint regionális szinten a francia és a spanyol fővárosi régiójában regisztrálták a legtöbb, 420 ezer, illetve 289 ezer főt a csúcstechnológiai ágazatokban foglalkoztatottak közül. Őket 3 régió követte, ahol több mint 200 000 főt foglalkoztattak a csúcstechnológiai ágazatokban:

  • a dél-németországi Oberbayern,
  • az észak-olaszországi Lombardia,
  • és a kelet-spanyolországi Cataluna.

A statisztika alján 5 régiót találunk, ahol a csúcstechnológiai ágazatokban kevesebb mint 3 ezer főt foglalkoztattak: a dél-olasz Molise régió, valamint négy görög régiót.

A nők aránya a csúcstechnológiai szektorban a Dunántúl 50,2 százalékos csúcsértékétől a görögországi Thesszália régió 8,3 százalékos arányáig terjedt.

A második legmagasabb női foglalkoztatási arányt az olaszországi Marche régióban (48,6), a harmadikat pedig  Észak-Magyarországon (48,1) regisztrálták.