Mali csatlakozna az orosz MIR fizetési rendszerhez

2 hét ezelőtt 17

Mali érdeklődik az orosz Mir fizetési rendszer használata iránt – mondta Badra Alou Coulibaly, a nyugat-afrikai ország közszolgáltatásokért felelős főellenőrének a RIA Novosztyi pénteken megjelent interjújában.

A lépés erősíteni fogja a Bamako és Moszkva közötti együttműködés már meglévő “jelentős szintjét” – mondta Coulibaly az oroszországi számvevőszéki kamarában tartott kétoldalú találkozók margóján egy kérdésre válaszolva.

A MIR rendszer azután nyert teret, hogy az Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt Oroszország számára szinte lehetetlenné vált a határokon átnyúló tranzakciók lebonyolítása a nyugati pénz- és fizetési rendszerek, például a SWIFT segítségével. A Mir-kártyát jelenleg Abháziában, Örményországban, Belaruszban, Vietnamban, Kazahsztánban, Tádzsikisztánban, Dél-Koreában és Dél-Oszétiában fogadják el a partnerbankok.

Kirgizisztán, amely szintén használta a rendszert, a múlt héten bejelentette, hogy a kártya április 5. után nem fog működni, mivel az ország technológiai infrastruktúráját másodlagos nyugati szankciók fenyegetik.

Pénteken a mali tisztviselő azt mondta, hogy Bamako “minden bizonnyal nagyon várja”, hogy hozzáférjen az orosz fizetési rendszerhez, amelynek elfogadása iránt más afrikai országok, köztük Egyiptom, Nigéria és Etiópia is érdeklődést mutattak.

Oroszország Malival, valamint a szomszédos Nigerrel és Burkina Fasóval fenntartott kapcsolatai elégedetlenséget váltottak ki az EU-ban és nyugati szövetségeseiben, amióta a francia csapatokat kiutasították a katonailag uralt Száhel-országokból. Josep Borrell, az EU külügyi vezetője januárban azt állította, hogy Moszkva befolyása különösen megnőtt Maliban, ami elbizonytalanította a blokkot a Száhel-övezetben való jelenlét fenntartásának kilátásait illetően.