Már 35 párt küzd, hogy indulhasson az EP-választáson

1 hét ezelőtt 8

Bár már lassan egy hete elkezdődött a választási kampány és az ajánlásgyűjtés, még mindig több jelölőszervezet kéri a nyilvántartásba vételt, írja az MTI a Nemzeti Választási Bizottságra (NVB) hivatkozva. Az NVB pénteki ülésén újabb egyesületeket vett nyilvántartásba a június 9-ei választásokra.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján péntek délig

  • az EP-választásra 35 pártott vettek nyilvántartásba,
  • az önkormányzati választásra 520 jelölőszervezetet,
  • a nemzetiségi választásra pedig 101-et.

Ehhez képest 2019-ben:

  • A 2019-es EP-választásra 28 pártot vettek nyilvántartásba,
  • az önkormányzati választásra 341 jelölőszervezetet,
  • a nemzetiségi választásra pedig 114-et.

Az EP-listák bejelentésének határideje május 3., az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek május 6-ig gyűjthetik az ajánlásokat, a listaállítás határideje pedig május 7. Az EP-választásokon csak pártok állíthatnak listát, míg az önkormányzatin jelöltet és listát jelölőszervezetek állíthatnak, valamint független jelöltek vehetnek részt. A független jelöltek és jelölőszervezetek múlt szombaton vehették át az ajánlóíveket.

A jelölteknek és a szervezeteknek a nyilvántartásba vételkor nyilatkozniuk kell arról, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatására külföldi támogatást és belföldi jogi személytől vagy szervezettől támogatást, névtelen adományt nem használnak fel.