Már csak 2,8 százalék az euróövezeti infláció

2 hónap ezelőtt 9

Januárban 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberhez viszonyítva, amikor még 0,2 százalék növekedést mértek.

Mérséklődött januárban az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció mértéke is: évi 3,3 százalékra lassult a decemberi 3,4 százalékos éves növekedés után. Havi összevetésben 0,9 százalékos volt a fogyasztói árak csökkenése energia- és élelmiszerek nélkül januárban a decemberi 0,5 százalékos növekedést követően.

Az energiaárak januárban 6,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól a decemberi 6,7 százalékos csökkenés után.

Az élelmiszer és élvezeti cikkek, (dohány, alkohol) árának az éves növekedési üteme 5,6 százalékra lassult januárban a decemberi 6,1 százalékról.

Az Európai Unióban az éves infláció januárban 3,1 százalékra csökkent a decemberi 3,4 százalékról. Egy éve még 10 százalékot mértek.

A legalacsonyabb éves inflációs rátát Dániában és Olaszországban mérték januárban (egyaránt 0,9 százalékosat), továbbá Lettországban, Litvániában és Finnországban (mindhárom országban 1,1 százalékosat). A legmagasabb éves infláció Romániában volt januárban (7,3 százalék), Észtországban (5,0 százalék) és Horvátországban (4,8 százalék). Decemberhez képest az éves infláció tizenöt tagállamban csökkent, egyben nem változott, tizenegyben pedig emelkedett.