Már Zelenszkij főtanácsadója is a féktelen ukrán korrupcióról nyilatkozik

4 hónap ezelőtt 11

Ukrajnában sok köztisztviselő továbbra is korrupt tevékenységet folytat az Oroszországgal fennálló konfliktus ellenére – mondta szombaton Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök egyik vezető tanácsadója, hozzátéve, hogy a megvesztegetés társadalmilag elfogadott norma az országban.

Ukrajnát évtizedek óta féktelen korrupció sújtja, a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexén 2022-ben a 180-ból a 116. helyen állt. Az elmúlt évben több nagy visszhangot kiváltó korrupciós botrány is komoly aggodalomra adott okot Kijev nyugati támogatóinak körében.

Arra a kérdésre, hogy az ukrán tisztviselők megértik-e a helyzet súlyosságát a konfliktus során, Podoljak a “Mi – Ukrajna” elnevezésű, kormánypárti TV-nek nyilatkozott:

“Ha egy bizonyos környezetben élsz… ahol nagyon menőnek tartják, hogy képes vagy kenőpénzt elfogadni és megvenni magadnak bármit, amit akarsz, amikor mindenki más… nehéz helyzetben van, vagy csak a vagyonodat növeled… a környezetedben mindenki “sikeres embernek” fog tekinteni téged” – magyarázta az elnöki tanácsadó, azzal érvelve, hogy ez az ukrán lakosság “bizonyos rétegének” mentalitása.

Podoljak azt is elmondta, hogy vannak, akik elhatárolódnak a konfliktustól, és “felelőtlenséggel” vádolják azokat, akik élvezik az életüket és éjszakai klubokba járnak.

“Egyesek számára a háború nem létezik” – mondta, azt állítva, hogy őket “nem érdekli, hogy Ukrajna megmarad-e vagy sem”.

Becslése szerint a lakosság akár 15 százaléka is készen áll arra, hogy egyszerűen Oroszország részévé váljon.

A hónap elején a Washington Post arról számolt be, hogy az ukránok egyre inkább elutasítják, hogy harcoljanak egy szerintük korrupt és inkompetens kormányért. Az amerikai lap szerint az ukrán férfiak gyakran megvesztegetéssel, hamisítással és elmeneküléssel próbálják elkerülni a sorozást.

Augusztusban Zelenszkij átfogó katonai tisztogatást indított, kirúgva a sorozásért felelős összes regionális katonai tisztviselőt. Erre egy hatalmas korrupciós botrányt követően került sor, amelyben 112 büntetőeljárás indult a toborzóközpontok tisztviselői ellen vesztegetés miatt.

Novemberben az ukrán kormány leváltotta az állami kiberbiztonsági és adatvédelmi ügynökség vezetőjét, miután az ügyészek sikkasztással vádolták meg.

Egy ugyanebben a hónapban végzett közvélemény-kutatás szerint az ukránok 63%-a szerint a korrupció a háború mellett az ország legnagyobb problémája.

Az EU Bizottsága, amely a múlt hónapban zöld utat adott a csatlakozási tárgyalásoknak Ukrajna számára, egy sor korrupcióellenes reform végrehajtását követelte Kijevtől. Ugyanakkor az ukrán elnök már korrupciómentesnek nyilvánította Ukrajnát.