Marco Rossi győzelemmel lépett fel a válogatott örökrangsorának a dobogójára

1 hónap ezelőtt 14

Marco Rossi történelmi meccsen érte be Mészöly Kálmánt a dobogón

Az ország függetlenségének kikiáltása után a koszovóiak csak tíz éve kapcsolódhattak be a nemzetközi futballba, majd az európai szövetség (UEFA) 2016 májusában éppen a budapesti kongresszuson vette fel az országot a tagjai közé. Azóta a koszovóiak még nem értek el számottevő eredményt, nem jutottak ki egyetlen nagy tornára sem, legnagyobb sikerük, hogy a Nemzetek Ligája negyedosztályát jelentő D divízióból felkerültek a harmadik vonalba, ahol meg is ragadtak.

Bár a világranglista alapján a magyaroknak ez lesz a legkönnyebb felkészülési összecsapásuk, a 102. helyen álló koszovóiak keretében is vannak remek labdarúgók, akik például az olasz, a spanyol vagy éppen a német élvonalban szerepelnek, így korántsem lehet félvállról venni az ellenfelet. A rivális szövetségi kapitánya, a német Franco Foda szintén ismert szakember, aki osztrák bajnok és kupagyőztes volt a Sturm Graznál, illetve négy éven át vezette az osztrák válogatottat is, amellyel nyolcaddöntős volt az előző kontinensviadalon.

Az előzőek fényében aligha meglepő, hogy Magyarország és Koszovó legjobbjai első alkalommal csaptak össze egymással, így történelmi meccsre került sor kedden.

Marco Rossi számára pedig valódi mérföldkövet jelentett az összecsapás, hiszen a 61. mérkőzésén irányíthatta a magyar válogatottat, amivel beérte az örökranglistán dobogós Mészöly Kálmánt.

A magyar szövetségi kapitányok örökranglistája – mérkőzés szerint rendezve

  • 117 – Baróti Lajos (1957–66, 1975–78)
  • 69 – Sebes Gusztáv (1949–56)
  • 61 – Mészöly Kálmán (1980–83, 1990–91, 1994–95), Marco Rossi (2018–)
  • 45 – Bicskei Bertalan (1989, 1998–2001)
  • 41 – Kiss Gyula (1921–24, 1926–28), Dietz Károly (1934–39)
  • 39 – Illovszky Rudolf (1966–67, 1971–74)
  • 35 – Mezey György (1983–86, 1988)
  • 34 – Egervári Sándor (2010–13)

Alaposan felforgatott kezdőcsapat, álmoskás első félidő

A magyar válogatott idei második mérkőzésén lépett pályára, miután pénteken Törökországot 1–0-ra legyőzte Szoboszlai Dominik büntetőjével, ezzel pedig az Aranycsapat óta nem látott szériát épített fel – egyhuzamban a 13. összecsapásán zárt veretlenül.

A pénteki mérkőzéshez képest a kezdőcsapatban változást jelentett, hogy a kapusposzton ezúttal a terveknek megfelelően az Eb-szereplés kiharcolásában nagy szerepet vállaló Dibusz Dénes jutott szóhoz, bekerült továbbá Dárdai Márton, Bolla Bendegúz, Callum Styles, Nagy Zsolt, Gazdag Dániel és Ádám Martin is a törökök elleni alapcsapathoz képest. 

Bár az időjárásra sok panasz nem lehetett, és ismét alaposan megteltek a Puskás Aréna lelátói, már a felvezetés során érezhető volt, hogy a hangulat valamelyest visszafogottabb lesz a péntekihez képest.

Szoboszlai Dominik egyike volt azon négy futballistának, akik maradtak a kezdőben, és már az első percekben igyekezett is tenni azért a csapatkapitány, hogy tűzbe jöjjön a közönség: elképesztő küzdőszellemben közlekedett a pályán, az ellenfél 16-osán belül szerzett labdákat, pontrúgásokkal és beadásokkal is próbálkozott.

Ennek ellenére az első veszélyes lehetőség a vendégek előtt adódott, a francia Lille-t erősítő Edon Zhegrova cselezte magát lövőhelyzetbe, Lang Ádám beletette a fejét, így a labda kevéssel elkerülte a jobb felsőt.

A mieink Bolla Bendegúz jobb oldali beadásával „kontráztak”, a túloldalon Dibusz hárított egyet már lesállást követően, így igazából visszafogott mederben csorgott a mérkőzés.

A játékrész derekához érve aztán Vedat Muriqiék kavarták meg a sokat rontó védelmünket, szerencsére a befejezésbe hiba csúszott.

Az utolsó tíz percre kicsit felpörgött a magyar csapat, Nagy Zsolt,  Dárdai Márton és Ádám Martin előtt is adódott lehetőség, de igazán nagy veszély nem alakult ki.

Ismét Szoboszlai törte meg a jeget, Nagy Zsolt is betalált – a második félidő összefoglalója

Marco Rossi hármas cserével próbálta a szünetben felrázni együttesét, érkezett Schäfer András, Kleinheisler László és Varga Barnabás is a pályára, a hazai közönséget pedig pár percre felpörgette az az információ, hogy a játékvezető román nemzetiségű...

Hát még percekkel később Kleinheisler lekészítése után Bolla távoli bombája, amit a léc alól ütött szögletre a koszovói kapus.

A kezdeti magyar lelkesedést az első félidőben is nagyon aktív Milot Rashica bal oldali akciói követték, Dibusz rendre résen volt.

Egyórányi játékhoz közeledve aztán némileg váratlanul megszerezte a vezetést a magyar válogatott, Schäfer játszott vissza a jobb szélről a középen érkező Szoboszlaihoz, akinek a lövése Amir Rrahmani mellkasáról pattant saját kapujának bal alsó sarkába (1–0).

A magyar csapatkapitány a 40. válogatott meccsén a 12. gólját szerezte meg.

Nem sokkal később Nagy Zsolt előkészítése után Callum Styles lőtt fölé, mielőtt előbbi – lesről – késztette nagy védésre Arijanet Muricot. 

A játékrész közepén érkezett a pályára Loic Nego is, időnként szépen felpörgettük a játékot, az egyik szép megiramodásból pedig Varga harcolt ki ígéretes helyről szabadrúgást (meg három sárgát nyolc perc alatt az ellenfélnek!), hogy aztán Szoboszlai löketét is hárítsa a kapus.

A 86. percben aztán már ő sem tudott menteni, Lang Ádám remek megindulása után gyönyörűen tálalt a hosszún érkező Nagy Zsolthoz, aki megszerezte a nagyon megérdemelt találatát (2–0).

A németek és az angolok elleni gólja után ez neki már a harmadik volt a címeres mezben.

Azt túlzás lenne állítani, hogy nemzeti együttesünk kiemelkedő színvonalú mérkőzésen, de újra győzött, ezzel pedig már 14 mérkőzést számlál a veretlenégi szériánk.

A magyar válogatott legközelebb júniusban lép pályára, 4-én Dublinban Írország, 8-án Debrecenben Izrael lesz az ellenfelünk az Európa-bajnokság rajtját megelőzően.

Felkészülési mérkőzés

Magyarország–Koszovó 2–0 (0–0)

Puskás Aréna, 60 000 néző. V: Hategan (román)

Magyarország: Dibusz – Lang Á., Dárdai M., Szalai A, – Bolla (Nego, 68.), Nagy Á. (Schäfer, a szünetben), Styles (Vancsa, 85.), Nagy Zs. (Mocsi, 88.) – Szoboszlai, Gazdag (Kleinheisler, a szünetben) – Ádám M. (Varga B., a szünetben). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Koszovó: Muric – Vojvoda, Am. Rrahmani, Aliti, Rrudhani (Hedergjonaj, 71.) – Idrizi (Loshaj, 83.), Berisha (Al. Rrahmani, 83.) – Zhegrova (Bytyqi, 64.), Muslija (Celina, 64.), Rashica – Muriqi (Rashani, 64.). Szövetségi kapitány: Franco Foda

Gólszerző: Szoboszlai (58.), Nagy Zs. (86.)

A válogatott kerete:

  • Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
  • Védők: Balogh Botond (Parma), Dárdai Márton (Hertha BSC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (Rizespor), Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (SC Freiburg), Szalai Gábor (FC Lausanne-Sport)
  • Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette FC), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia Calcio), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (Le Havre AC), Schäfer András (Union Berlin), Styles Callum (Sunderland AFC)
  • Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (FC Liverpool), Vancsa Zalán (Lommel SK), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

Európa-bajnokság 2024, az A csoport teljes programja:

1. forduló

  • június 14., München, 21.00: Németország–Skócia
  • június 15., Köln, 15.00: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Stuttgart, 18.00: Németország–Magyarország
  • június 19., Köln, 21.00: Skócia–Svájc

3. forduló

  • június 23., Stuttgart, 21.00: Skócia–Magyarország
  • június 23., Frankfurt, 21.00: Svájc–Németország

(Borítókép:  Szoboszlai Dominik. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Index könyvek

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM