Marianne: Macron pánikba esett az Ukrajnáról szóló kiszivárgott jelentések miatt

1 hónap ezelőtt 6

Emmanuel Macron francia elnök kijelentéseit, hogy esetleg csapatokat küldene Kijev megsegítésére a francia hadsereg által készített három jelentés ösztönözhetett, amelyek szörnyű képet festettek az ukrajnai konfliktusról – írja a Marianne magazin.

A jelentések, amelyek valahogyan a lap birtokába kerültek, azt állították, hogy Ukrajna a 2023-as sikertelen ellentámadásban tönkretette a nyugaton kiképzett haderejét, elfogytak a mozgósítható emberei, és a legutóbbi avgyejevkai vereség azt mutatja, hogy nem is tudja tartani a frontot Oroszországgal szemben.

“Ukrajna katonailag nem tudja megnyerni ezt a háborút” – zárul az első jelentés, amely 2023 őszén, Kijev katasztrofális szárazföldi offenzívája után készült. Az orosz erőket dicséri, mint a védekező hadműveletek lefolytatásának új “taktikai és technikai” etalonját, és lerombolja az úgynevezett “hústámadások” médiamítoszát.

Ha a Nyugat továbbra is katonai megoldásra törekedne Ukrajnában, az “a legsúlyosabb elemzési és ítélőképességi hiba” lenne – áll a titkos dokumentumban Marianne szerint.

Francia csapatokat küldeni Ukrajnába ésszerűtlen lenne – írta egy magas rangú tiszt. “Félreértés ne essék, az oroszokkal szemben mi egy szurkolóhadsereg vagyunk!” – tette hozzá.

A második jelentés, amely a 2024-es kilátásokat vázolja fel, azt mondja, hogy Kijevnek havonta 35 ezer emberre van szüksége, de ennek “kevesebb mint a felét” toborozza, míg Oroszország havonta 30 ezer önkéntest toboroz. Eközben a 2023-as offenzíva “taktikailag megsemmisítette” Kijev 12 harcoló dandárjának felét.

“A Nyugat tud 3D nyomtatókat biztosítani drónok vagy lőszerek gyártásához, de nem lesz képes embereket nyomtatni” – áll a jelentésben.

Az egyik megoldásként azt tanácsolta, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába, hogy hátországi támogató feladatokat lássanak el, felszabadítva az ukránokat a frontvonalbeli feladatokra.

A második jelentés azt is elismerte, hogy a nyugati különleges erők és “civil ruhás katonák” a hivatalosan elismertnél jóval nagyobb számban vannak jelen Ukrajnában, köztük “jó néhány brit,” valamint az ukránokat kiképző francia haditengerészeti kommandósok.

A harmadik és egyben legutóbbi jelentés, amely a francia megfigyelőket sokkolta, az avgyejevkai csatát az ukrán erők “megfutamodásának” minősítette. Leírta, hogy Oroszország hogyan teremtett “poklot” az ukrán csapatoknak azzal, hogy hatalmas szárnyas bombákkal naponta több mint 1000 áldozatot követelt. A francia dokumentum a február 17-i ukrán visszavonulást is “váratlannak és felkészületlennek” minősítette.

Február végén Macron a NATO-tagok előtt azzal érvelt, hogy az Ukrajna megsegítésére vonatkozó minden lehetőségnek “az asztalon kell lennie”, utalva ezzel a szárazföldi csapatok küldésének lehetőségére. Az ötletet azonban az Egyesült Államok vezette blokk legtöbb tagja nyilvánosan elutasította.