Martin Scorsese életműdíjat kapott a berlini filmfesztiválon

2 hónap ezelőtt 12

Wim Wenders méltatta a 81 éves amerikai rendezőt, aki Hollywoodban is meg tudta őrizni függetlenségét, egyéni látásmódját.

Filmes életművéért tiszteletbeli Arany Medve díjjal tüntette ki kedden a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Martin Scorsese amerikai filmrendezőt. A Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Viharsziget és a New York bandái rendezője 81 évesen vehette át a díjat – írta meg az MTI.

Ahogy kollégája, Wim Wenders megfogalmazta a díjátadó ceremónián, Scorsese az elmúlt ötven évben is megőrizte függetlenségét, és sikerült megvalósítania egyedi művészi elképzeléseit. A gálán levetítették A tégla című thrillerét, amelyért 2007-ben elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A 81 éves rendező optimistán nyilatkozott a filmművészet jövőjéről.

Nem hiszem, hogy haldokolna, csak átalakul.

Hozzátette, hogy nem kell félni a technológiai fejlődéstől, mert épp emiatt az egyéni hang ugyanúgy megjelenhet akár a TikTokon is, akár egy négyórás moziban vagy egy kétórás minisorozatban.

Dicsérte a Berlinálét, mert szerinte épp az ilyen fesztiválok kínálnak lehetőséget az új tehetségek felfedezésére. Scorsese azt is kifejtette, a filmek milyen nagy hatással lehetnek az emberek gondolkodására, hiszen megeshet, hogy egy filmre, amit csak egyszer láttunk, egész életünkben emlékezni fogunk, és befolyásolja azt, ahogy az életről gondolkodunk. De lehet, hogy amikor 30 évvel később ismét megnézzük a filmet, másnak látjuk, mintha megváltozott volna, noha mi változtunk meg.

Martin Scorsese utolsó filmje, amit Magyarországon tavaly októberben mutattak be a mozik Megfojtott virágok címmel, David Grann azonos című könyve alapján készült az 1920-as években elkövetett oklahomai indiángyilkosságokról. Az alkotást 10 kategóriában jelölték Oscar-díjra. A filmről készült kritikánk ide kattintva olvasható el.