Másként látja Alekszej Navalnij halálát az amerikai hírszerzés

1 hét ezelőtt 14

Az amerikai szakszolgálatok szerint valószínűleg nem az orosz elnök adott parancsot bebörtönzött ellenfelének meggyilkolására - írja a The Wall Street Journal. A lap úgy tudja, a CIA, az amerikai Nemzeti Hírszerzési Igazgatói Hivatal és a Külügyminisztérium hírszerzési egysége is egyetért ebben.

A hírszerzési értékelések nem vitatják ugyanakkor, hogy Vlagyimir Puyin felelős Alekszej Navalnij haláláért.

A cikk szerint a hírszerző ügynökségek értékelése titkos hírszerzési adatokon és nyilvános információk elemzésén alapul, többek között azon, hogy Navalnij halála hogyan „árnyékolta be” Putyin újraválasztását.

A Wall Street Journal azt írja, hogy az amerikai hírszerzési értékelést több európai ország is szkeptikusan fogadta, mondván: egy olyan szigorúan ellenőrzött rendszerben, mint Putyin Oroszországa, kétséges, hogy bármi érhette volna Navalnijt az elnök előzetes tudata nélkül.

A lap megszólaltatta Leonyid Volkovot, Navalnij munkatársát is, aki naivnak nevezte az amerikai hírszerzés értékelését. Szerinte azok, akik azt állítják, hogy Putyin nem volt benne a dologban, „nyilvánvalóan semmit sem értenek a modern Oroszország működéséről”.

Alexej Navalnij 47 éves korában hunyt el egy északi-sarkkörtől nem messze található orosz börtöntáborban. A hivatalos jelentés szerint egy séta után rosszul lett, összeesett és meghalt. Halálának pontos oka azóta sem ismert.