Medvegyev: a Nyugat Zelenszkij meggyilkolását tervezi

1 hét ezelőtt 11

Azok a vádak, amelyek szerint egy lengyel férfi Moszkvával közösen összeesküdött Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meggyilkolására, annak a jele, hogy Kijev nyugati támogatói “likvidálni” akarják az ukrán vezetőt – állította Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.

Csütörtökön lengyel tisztviselők arról számoltak be, hogy letartóztattak egy férfit, akit azzal vádolnak, hogy bizalmas információkat próbált átadni az orosz titkosszolgálatoknak. Az információkat felhasználhatták volna Zelenszkij megölésére tett kísérlethez – állította Varsó és Kijev.

Merénylet a vezető banderista [Zelenszkij] ellen Lengyelországban? Ez valóban komoly dolog. A drogbohócnak van oka nagyon aggódni.” – írta az orosz Biztonsági Tanács helyettes pénteken a közösségi médiában az állításokra reagálva.

“Ez lehet az első bizonyíték arra, hogy a Nyugat úgy döntött, likvidálja őt. Félj, bohóc!”

A “banderista” kifejezés Sztepan Bandera ukrán nacionalista mozgalmára utal, amely a második világháború alatt a lengyelek etnikai tisztogatásáért volt felelős. A náci kollaboráns a modern Ukrajnában nemzeti hősnek számít.

A lengyel állampolgár, akit a varsói ügyészség Pawel K. néven azonosított, akár nyolc év börtönbüntetésre is számíthat, ha elítélik a nemzeti érdekek elleni, idegen hatalommal való együttműködés kísérletének vádjával.

Konkrétan azzal vádolják Pawel K.-t, hogy megpróbált információkat megosztani Moszkvával a délkelet-lengyelországi Rzeszow-Jasionka repülőteréről. A létesítményt olyan fegyverek és lőszerek szállítására használják, amelyeket a NATO-tagok adományoznak Ukrajnának az Oroszország elleni küzdelemhez.

Lengyel tisztviselők viszont azt állítják, hogy a tippjei “többek között” segíthettek Moszkvának abban, hogy megtervezze a Zelenszkij elleni merényletet egy lengyelországi látogatás során. A KGB utódja, a kijevi SZBU saját közleményében megismételte a vádakat.

Varsó azt állította, hogy Pawel K. kapcsolatban állt olyan orosz állampolgárokkal, akik “közvetlenül érintettek” az ukrajnai konfliktusban. A lengyel hatóságok az ukrán biztonsági szolgálatoktól kaptak fülest az állítólagos fenyegetésről.

Zelenszkij a nyugati médiának azt mondta, hogy Oroszország évek óta megpróbálja megölni őt, több kísérletet is megakadályoztak a biztonsági emberei.

Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök azonban azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 márciusában személyesen biztosította őt arról, hogy Moszkva nem fogja megölni Zelenszkijt.