Medvegyev likvidálná az ukrán vezetőket, ha kiderülne, hogy közük van a Moszkva környéki terrortámadáshoz

1 hónap ezelőtt 20

„Halállal a halálért” – idézi a Meduza Dmitrij Medvegyev egykori államfőt és miniszterelnököt, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesét. Medvegyev a Moszkva mellett történt, legalább 40 halálos áldozattal járó terrortámadással kapcsolatban osztotta meg „gondolatait” a közösségi médiában.

Medvegyev azt írta, ha kiderül, hogy a terroristáknak közük volt a „kijevi rezsimhez”, akkor „mindannyiukat meg kell találni és kíméletlenül el kell pusztítani, mint a terroristákat. Beleértve annak az államnak a tisztviselőit is, amelyik ilyen atrocitást követett el.”

Peter Stano, az EU kül- és biztonságpolitikai sajtófőnöke elítélte a civilek elleni támadásokat, és részvétét fejezte ki az áldozatok iránt.

Az ukrán elnöki tanácsadó, Mihajlo Podoljak kijelentette, Ukrajna nem érintett az incidensben. Szerinte Ukrajna az elmúlt két évben is a csatatéren harcolt, ellentétben a terrorista támadásokat alkalmazó oroszokkal. Az Ukrajna oldalán harcoló orosz önkéntes egységek is elhatárolódtak az esettől A Fehér Ház is azt közölte, Ukrajnának nem volt köze a támadáshoz.

Az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége március 7-én adott ki figyelmeztetést moszkvai terrortámadások veszélye miatt. Igaz, a figyelmeztetés csak két napra szólt, de már akkor nagy létszámú moszkvai rendezvények, köztük koncertek lehetséges megtámadásáról beszéltek.

Az orosz külügy erre utalva azzal reagált, hogy Amerikának azonnal át kellett volna adnia minden információt. John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács tagja ugyanakkor a támadás után azt mondta, Washingtonnak nem voltak előzetes információ a várható eseményekről. Emellett az adminisztráció részvétét fejezte ki az elhunytak és családjaik irányába.

A Meduza korábban Hriszto Grozev oknyomozó újságírót idézte, aki szerint az orosz szolgálatok a közelmúltban több, az Iszlám Államhoz köthető terroristát fogtak el.

Hírek keringenek arról, hogy az öttagúra tippelt csapatból egy férfit a hatóságok már elfogtak, a többiek azonban megléphettek. A Meduza értesülései szerint a hatóságok jelenleg egy fehér szedant keresnek. Olyan, egyelőre meg nem erősített információk is megjelentek, melyek szerint a terroristák kaukázusiak lehettek.