Még el sem kezdődött, de máris történelminek számít az idei országos úszóbajnokság

3 hét ezelőtt 15

A 126. országos úszóbajnokság még el sem startolt, de máris tarolt a megdönthető rekordokat illetően. Több mint 500 versenyző nevezett, ami új csúcs, és sohasem jött korábban ennyi külföldi úszó a magyar ob-ra: 20 országból 70-en méretik meg magukat a Duna Arénában keddtől péntekig.

Az országos bajnokságot a magyar edzői kar külön kérésére vitték a Duna Arénába, hogy a világ egyik leggyorsabb medencéjében még jobb esély legyen az olimpiai szintidők megúszására. Az ob egyben olimpiai kvalifikációs verseny is, ezért nyitott minden náció számára.

A 2019-ben 200 pillangón világbajnok Kapás Boglárka, a két éve 400 vegyesen Eb-aranyérmes Mihályvári-Farkas Viktória, a junior világbajnok Zombori Gábor (400 vegyes), illetve Holló Balázs is igyekszik teljesíteni a szintidőt a párizsi olimpiára.

Rajtuk kívül Hosszú Katinka is ott szeretne lenni Párizsban: ő 2022-ben indult utoljára, most két fő távja (200-400 vegyes) mellett 100 pillangón nevezett. Amennyiben sikerrel jár, akkor csúcsnak számító hatodik alkalommal úszhatna az ötkarikás játékokon. Gyermekáldás után kevés úszó tud visszatérni a csúcs közelébe, ezért különösen nagy érdeklődés övezi a háromszoros olimpiai bajnoknő indulását.

A következő napokban arra is kérdést kapunk, milyen állapotban van a magyar úszósport másik nagy visszatérője: Milák Kristóf két hét híján egy éve, április 22-én versenyzett utoljára. A tervek szerint ugyanazt a programot ússza, mint az elmúlt három ob-n, azaz 50-100-200-on indul mind gyorson, mind pillangón, írja a hunswim.

A hírek szerint Verrasztó Dávid sem tett le arról, hogy 36 évesen újra olimpikon legyen, ő azonban a június 24-én záruló kvalifikációs időszak hajrájában igyekszik megúszni a szükséges szintidőt.

A világ- és Európa-bajnok Kós Hubert az ob-vel egy időben a San Antonió-i Pro Swim Series-en áll rajthoz, de csak 100-as távokon, háton, pillangón és gyorson.

Az országos bajnokságon az előfutamok minden nap 9:00 órakor kezdődnek, ezeket a MÚSZ Youtube-csatornáján lehet követni, a döntők pedig 17:00 órakor startolnak, a Duna World valamennyi finálét élőben közvetíti.

Index könyvek

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM