„Meg is lesz ennek a következménye” – megfenyegette a Spart Nagy Márton, perre készülhet a kormány az üzletlánc ellen

1 hónap ezelőtt 7

[sz]Gárfok Valér. Kép: MTI/Balogh Zoltán[sz]

„Elítélem, amit a Spar tett, meg is lesz ennek a következménye” – válaszolta újságírói kérdésre Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfői sajtótájékoztatóján, ahol egyébként a kormány által elfogadott 2024-2030-as új versenyképességi stratégiát mutatta be. Nagy – akit a Portfolio idéz – azt mondta:

Behívta múlt hétfőn a Spar vezetőjét, megkövetelve, hogy támasszák alá a kijelentéseiket.

Nemrég ugyanis az áruházlánc vezetője, Hans Reisch az osztrák sajtónak azt nyilatkozta, hogy Orbán családja részesedést akart kapni a cégből, és ettől tették függővé a vállalatra helyezett állami nyomás enyhítését. A miniszter azzal védekezett, hogy az áruházláncot terhelő kiskereskedelmi különadó egy szektorális elem, tehát nem kifejezetten a céget célozza.

A lehetséges következményekről a miniszter nem akart nyilatkozni, de azt jelezte, hogy megvizsgálják, hogy miért működik a Spar nagy veszteséggel Magyarországon, milyen okból működnek ennyire hatékonytalanul.

A Spar ügyével foglalkozott a Világgazdaság is hétfőn. A lap úgy értesült:

A magyar kormány kilátásba helyezte, hogy rágalmazás miatt bíróság elé viszi a boltlánc osztrák anyacégét.

Nemrég derült ki az is, hogy a salzburgi székhelyű boltóriás bepanaszolta Magyarországot az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt. Ennek felső mértéke az idén 4,5 százalék, és azokra vonatkozik, akik nettó százmilliárd forint feletti árbevételt érnek el. De kifogásolták az élelmiszerárstopot is. Ezt követően állt elő Hans Reisch azzal, hogy a magyar kormányzat felajánlotta neki, hogy adja el a magyar Spar legalább egy részét.

[kapcsolodo]/folytatodik-a-kormany-harca-a-spar-ral-ujabb-szereplo-lepett-be/[kapcsolodo]