Még jobban letarolná az elektromos autók piacát Kína

2 hónap ezelőtt 11

A kínai kereskedelmi, külügyi és vámügyi minisztériumok, valamint további négy kormányzati szerv közös nyilatkozatban hangsúlyozták az EV-export fontosságát Kína külgazdasági tevékenységének bővítésében. Az iránymutatások ismertetése során kiemelték a nemzetközi kereskedelmi szabályok kiaknázásának és a külföldi kormányokkal való együttműködés előmozdításának jelentőségét, amely elősegítheti egy kedvezőbb üzleti légkör megteremtését az elektromos autóipar számára.

Arra ösztönzik a kínai autógyártókat, hogy kutatási és fejlesztési központokat hozzanak létre külföldön helyi partnerekkel együttműködve. Emellett felhívást intéztek a pénzügyi szektorhoz is, hogy finomítsák hitelrendszereiket és nemzetközi tranzakciós eljárásaikat e kezdeményezések támogatása érdekében.

A kínai hatóságok továbbá támogatják az elektromos járművek és akkumulátoraik nemzetközi szabványainak kidolgozását. Ennek keretében iránymutatást dolgoznak ki az akkumulátorcellák biztonságos vasúti szállításáról is.

Az iparági érdekelt felek nagyrészt pozitívan fogadták ezeket az új irányelveket. A Kínai Autógyártók Szövetségét (China Association of Automobile Manufacturers) képviselve Xu Haidong főmérnök-helyettes elismerően nyilatkozott ezekről a lépésekről, mivel kulcsfontosságúnak tartja őket a gyártók globális integrálódása és világpiaci terjeszkedése szempontjából.

Ezekkel a stratégiai lépésekkel Kína megerősíti törekvését arra, hogy megőrizze dominanciáját a globális autóipari exportpiacon miközben navigál a növekvő nemzetközi kereskedelmi kihívások között.

Tavaly Kína vált a világ vezet autóipari exportőrévé, amit az elektromos járművek gyártásának növekedése és a hagyományos személyautók értékesítése - főleg Oroszország felé - ösztönzött. Ez a tendencia más piacokon is figyelmet kapott: az Európai Unió októberben vizsgálóbizottságot indított annak feltárására, hogy a kínai állam által nyújtott támogatások milyen mértékben biztosítanak tisztességtelen előnyöket az elektromosautó-iparnak. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban a Biden-adminisztráció fontolóra vette a kínai gyártmányú autók importvámjainak emelését, amelyek jelenleg 27,5%-ot tesznek ki.

Címlapkép forrása: Getty Images