Még nem kapott kártérítést az esztergomi robbantásban meghalt kommandós családja

3 hónap ezelőtt 12

Mint arról az Infostart is beszámolt, tavaly szeptemberben meghalt a Terrorelhárítási Központ (TEK) tiszthelyettese Esztergomban, amikor egy körözött férfi szándékosan gázrobbanást idézett elő. Pintér Sándor belügyminiszter Hősi Halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Kónya Gábor Lajost, részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak.

Tompos Márton (Momentum) most megkérdezte Pintér Sándort, lesz-e felelőse a halálesetnek - írja a 24.hu. Felidézte, hogy akkor Hajdu János TEK-főigazgató azt mondta, a művelet jogszerű volt, kollégái a protokollt betartották, a kényszerítő eszközöket szakszerűen használva hajtották végre az akciót, hasonló ügyben ugyanígy cselekednének. Az ellenzéki politikus szerint valami mégsem lehetett rendben, mert egy meg nem nevezett forrása szerint 75 millió forint kártérítést kapott peren kívül az elhunyt rendőr családja.

A Momentum politikusa arra várt választ, hogy valós-e az értesülés, miszerint az elhunyt rendőr családja kártérítés, sérelemdíj vagy bármely más jogcímen 75 millió forint összeget kapott peren kívüli egyezség keretében.

Továbbá, ha peren kívüli kellett megegyezni, miként értékeli a belügyminiszter a TEK-főigazgató nyilatkozatát, valamint indult-e bármilyen belső vizsgálat a halálesetet követően a Terrorelhárítási Központot vagy a Belügyminisztériumot érintően.

A lap azt írja, a peren kívüli egyezséget, a 75 millió forintos összeget, belső vizsgálatot firtató kérdésre a belügyi tárca nem reagált. Rétvári Bence államtitkár válaszában először idézte a Központi Nyomozó Főügyészség szeptemberi közleményét, amely szerint nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben, az eljárási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak.

Rétvári Bence azt is hozzátette, a törvény szerint a nyilvánosságot erről az ügyről az ügyészség tájékoztatja, tette hozzá. Tudatta, hogy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény kártérítésről szóló paragrafusa alapján A rendvédelmi szerv vétkességére tekintet nélkül teljes mértékben felel a hivatásos állomány tagjának a szolgálati viszonyával összefüggésben keletkezett kárért.

Válaszában azt is írta az államtitkár, hogy kártérítést a TEK eddig nem fizetett, mert a büntetőeljárás nem zárult le jogerősen - adta hírül a lap.