Még neve sincs, de már épül az új egyiptomi főváros

1 hónap ezelőtt 11

A cél az ország gazdaságának fellendítése – ezzel a mottóval jelentette be a kihívóját bebörtönöztető Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök a megaprojektet, amelyen belül máris elkészült Afrika legmagasabb toronyépülete, valamint a Közel-Kelet legnagyobb katedrálisa.

Az építkezés első szakaszát az év végéig befejezik, az utolsó negyedévben pedig a tervek szerint megkezdődik a fejlesztés második fázisa is – idézte a CNN Haled Abbászt, a városfejlesztés vezetőjét.

Addig a becslések szerint már tízezer család él majd Egyiptom új közigazgatási központjában, amit hivatalos megnevezés hiányában egyelőre Új Közigazgatási Fővárosnak, angol rövidítéssel NAC-nak, New Administrative Capitalnek hívnak.

A minisztériumok átköltözése után a számítások szerint nagyjából 48 ezer kormányzati alkalmazott dolgozik majd NAC-ben, akik közül sokan egyelőre vonaton ingáznak Kelet-Kairóból. Rövidesen már az új helyszínen megkezdődik a törvényhozási ülésszak. Ezzel egyidejűleg bankok és vállalkozások tehetik át székhelyüket az új fővárosba, ami szintén az ott dolgozók költözését vonja maga után.

Végül „az egész országot az új fővárosból irányítják” – magyarázta Abbász, konkrét határidőt azonban nem említett.

Az építkezés első szakasza durván 500 milliárd egyiptomi fontot, valamivel több mint 3800 milliárd forintot emésztett fel. A teljes kivitelezés a becslések szerint ennek az összegnek a hatszorosába fog kerülni.

Új fővárosok

Nem Egyiptom az egyetlen ország, amely a múltban vagy a közelmúltban fővárost váltott. Afrikában például – egészen pontosan Nigériában – Lagos helyett 1991 óta Abuja az új közigazgatási központ. Lakosainak száma azóta meghaladta a négymilliót, a hírekbe pedig időnként iszlám terroristák bombamerényleteivel kerül be.

Miután Rio de Janeiro már évtizedekkel ezelőtt túlzsúfolt volt, Brazíliában egy vadonatúj várost építettek közigazgatási székhelynek. A jelképes nevű Brasilia, avagy Brazíliaváros 1960 óta Dél-Amerika legnagyobb és legnépesebb országának a fővárosa, ahol januárban Jair Bolsonaro volt elnök hívei törtek be a törvényhozásba.

Egymillió lakosa van a városnak, amely 1998 óta Almati helyett Kazahsztán fővárosa. Ott született, idősebb lakóinak elég gyakran kellett okmányokat váltania, mert a szovjet időkben Akmolinszknak, Celinogradnak, Akmolának is hívták, majd Asztana néven lett kazah főváros. Másfél éve a leköszönő elnök tiszteletére Nur-Szultanra nevezték át. Borítékolható, hogy nem ez lesz a végleges neve.

Miután a múlt század húszas éveiben Sydney és Melbourne versengett az ausztrál főváros címéért, kompromisszumos megoldásként egy újat építettek köztük. Canberra 1927 óta Ausztrália fővárosa.

A malajziai közigazgatás 2002-ben költözött Kuala Lumpurból Putrajayába, legkésőbb a jövő év végéig pedig a javában épülő Nuszantara lesz Indonézia új fővárosa Jakarta helyett.

Kevésbé köztudott, hogy 1800-ban Philadelphia helyett hasonló módon lett Washington az Egyesült Államok, 1923-ban pedig Konstantinápoly helyett Ankara Törökország fővárosa.

A lakosságnak nem sok haszna származik belőle

Az új egyiptomi főváros, a NAC egy pénzügyi negyed köré épül, amely néhány nemzetközi bank és multinacionális cég globális központja lesz. A többi között emírségekbeli és dél-afrikai konzorciumok is bejelentették, hogy pénzügyi központokat hoznak létre NAC-ban.

A város korszerű infrastruktúrája vonzza majd a vállalkozásokat

– véli Abbász. Az áram-, gáz- és vízfogyasztást, valamint a hulladékgazdálkodást a mesterséges intelligencia szabályozza majd.

A külföldi tőke ugyan fellendítheti az egyiptomi gazdaságot, a lakosságnak azonban csak nagyon kis szegmensét érinti – mondta az egyiptomi fejlesztésről Nicholas Simcik Arese, egy londoni építészeti szövetség elnöke.

(Borítókép: Az egyiptomi New Administrative Capital megaprojektben jelenleg épülő üzleti és pénzügyi negyede 2023. audusztus 1-én. Fotó: Khaled Desouki / AFP)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM