Megdorgálta a magyar hatóság a dél-koreai multit, amely azonnal visszakozott

1 év ezelőtt 30

A nemzeti versenyhatóság közleménye szerint számos panasz alapján indítottak vizsgálatot 2021 végén annak feltárására, hogy a Samsung televíziók hazai forgalmazója (egyben a készülékek informatikai platformjának üzemeltetője) megfelelően tájékoztatta-e a fogyasztókat arról, hogy az általa forgalmazott okostévék felhasználói felületén reklámokat jelenít meg, amelyeket nem lehet sem kikapcsolni, sem elrejteni.

A vállalkozás az eljárás során végig együttműködött a hatósággal, a vizsgálat lezárultáig önkéntesen felfüggesztette Magyarországon a tévémenün megjelenő hirdetéseket, egyes csatornákon pedig tájékoztatásba kezdett az okosplatformon előforduló reklámokról.

A jövőre nézve a cég összetett kötelezettség-csomagot ajánlott fel tájékoztatási gyakorlatának pontosítására. A vállalások alapján

a Samsung honlapja közérthető, jól észlelhető módon fogja felhívni a figyelmet az okostévék felhasználói felületén megjelenő hirdetésekre, illetve a reklámok személyre szabottsága kikapcsolásának lehetőségére.

A vállalat emellett közvetlenül és a partnerhálózatán keresztül is felhívja a fogyasztók figyelmét az okostévé-menüreklámokkal kapcsolatos tudnivalókra.

A GVH eljáró versenytanácsa úgy ítélte meg, hogy a cég által felajánlott, a piac számára is irányadó vállalások alkalmasak a kifogásolt gyakorlat korrigálására, így megfelelően biztosítják a közérdek védelmét. A nemzeti versenyhatóság ennek megfelelően - jogsértés vagy annak hiányának megállapítása nélkül - megszüntette az eljárást, egyúttal előírta a Samsung Electronics Magyar Zrt.-nek az általa tett vállalások teljesítését.