Megérkeztek Gázába az első tengeri segélyszállítmányok

1 hónap ezelőtt 8

Szombaton megérkeztek Gázába az első tengeri útvonalon leszállított humanitárius rakományok. A programot a World Central Kitchen amerikai jótékonysági szervezet bonyolítja, kooperációban az Egyesült Arab Emirátusokkal. Az első küldemény mintegy 200 tonna alapvető élelmiszert tartalmazott.

Segélyszervezetek továbbra is azzal vádolják Izraelt, hogy a kormány akadályozza a segélyszállítmányok eljuttatását a gázai övezetbe. Azt is állítják, hogy Izrael csupán két déli átkelőhelyen engedélyezi a szállítmányozást, miközben a segélyszervezeteket okolják a logisztikai hiányosságok miatt. Az ENSZ szerint Gázában már lassan éhínség közeli állapotok uralkodnak.

A szállítmány az Open Arms spanyol jótékonysági hajó fedélzetén érkezett Gázába; babot, sárgarépát, tonhalkonzervet, csicseriborsót, kukoricakonzervet, főtt rizst, lisztet, olajat, sót és datolyát tartalmazott. A hajót a ciprusi kikötőben izraeli tisztviselők is átvizsgálták.

A szállítmányt óriási várakozás előzte meg, mióta kedden elindult Larnakából. Ha az akció sikeresnek minősítik, valószínűleg további segélyhajók indulnak majd útnak, hogy még több segélyt juttassanak el Gázába. A hajók egy újonnan megnyitott tengeri útvonalat használnának, és mivel Gázának nincs működő kikötője, ideiglenes mólót építettek fel, hogy fogadni tudják a rakományokat.

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy saját úszó dokkot létesít majd a gázai partoknál, így sűríteni tudja majd a tengeri szállításokat. Washington szerint így napi kétmillió adag étel érkezhetne Gázába, bár továbbra sok logisztikai nehézség van, ami lassítja a terveket. A Pentagon szerint a munka 60 napig is eltarthat, 1000 katonára lesz hozzá szükség.

A segélyszervezetek többször jelezték korábban, hogy a segélyszállítás egyetlen módja sem olyan hatékony, mint a szárazföldi szállítás, de az izraeli korlátozások miatt a szükséges mennyiségnek töredéke jut el a célállomásokra.

Az ENSZ-nek (egész pontosan a Világélelmezési Programnak) átmenetileg szüneteltetnie kellett a szárazföldi szállításokat Gázába, miután konvojaikat többször megtámadták. A múlt héten egy légi úton leszállított mentőcsomag okozott tragédiát: öten haltak meg, miután az ejtőernyő meghibásodott, és a segélycsomag embereket temetett maga alá. (BBC)