Megfejtették, miért akar nassolni, aki füvezik

1 hét ezelőtt 15

A tudósok régóta foglalkoznak azzal a jelenséggel, vajon miért akar – többnyire egészségtelen ételeket – enni, aki marihuánát szív, sőt korábban még testtömeg-csökkentésre is megpróbálták felhasználni az eredményeket, de az finoman szólva is balul sült el.

A marihuánának ugyanaz a hatóanyaga okozza a füvezéskor jellemző éhségérzetet is, amelyik a mámorért is felel: a THC – számol be a legújabb kutatásokról a CNN.

Mint írják, ha az ember drogot vesz magához, az az agy minden részében egyenlően oszlik el, így a THC sem csak abba a régióba jut, amely a hangulatunkért felel – és ott eufóriát okoz –, hanem oda is, amelyik régió az étvágyért felel, ott pedig arra veszi rá az embert, hogy egyen – magyarázza Gary Wenk, Ohio Állami Egyetem kutatója.

Ugyanakkor a füvezéskor jól ismert étvágynövekedéssel kapcsolatban több elmélet is létezik. Janice Newell Bissex dietetikus úgy fogalmaz, a THC az ízlelését és a szaglásért felelős területet is befolyásolja, és a szagokra való érzékenységet fokozva vonzóbbnak érezhetjük az ételek aromáit is, amitől még inkább enni szeretnék, de emellett a drog ösztönözheti az éhségért felelős hormonok kibocsátását is.

Wenk hozzáteszi: egyes kutatások szerint azok a neuronok, amelyek evés közben normálisan kikapcsolnak, és amelyek a kielégültség érzetéért felelnek, a THC hatására nem így működnek, ezért maradhat el az éhség megszűnésének érzése. A THC ugyanakkor a dopaminkibocsátást is ösztönzi, így az evés is a szokottnál nagyobb élvezettel jár ilyenkor – mondja Bissex. Ráadásul a fokozott dopamintermelés a gátlásokat is csökkenti, így noha az emberek normális esetben tudják, mit kellene enniük, ilyenkor hirtelen már nem zavarja őket, hogy az egészségtelen ételeket választják.

Az erről szóló kutatásokra a gyógyszeripar is felfigyelt, mondván, ha a THC képes emelni az étvágyat, akkor a folyamatot megfordítva csökkenthető is az étvágy, ezzel pedig segíthető a fogyás is. Készült is olyan gyógyszer – számol be róla Wenk –, amely a THC által stimulált receptorokat blokkolta. A gyógyszer nagy sikernek is tűnt, a használói valóban elvesztették az érdeklődésüket a függőséget okozó ételek, alkohol vagy cigaretta iránt.

Hamarosan kiderült azonban, hogy totális tévút blokkolni a hangulatért is felelős receptorokat, mert ezzel nemcsak az evés vagy cigarettázás miatti örömtől fosztották meg a gyógyszerhasználókat, hanem általában az örömtől is, így egyre többen követtek el öngyilkosságot a szer használói közül, így gyorsan visszavonták a gyógyszert a piacról.

Bissex mindenesetre azt javasolja: aki aggódik, hogy a füvezés miatt fog meghízni, tárazzon be egészséges vagy legalábbis nem hizlaló nasikból, popcornból, zöldségrudakból, humuszból vagy alacsony zsírtartalmú öntetekből és tortillából.