Meghalt a csecsemő, akit haldokló anyja méhéből mentettek ki egy izraeli légicsapás után

1 hét ezelőtt 11

Meghalt a csecsemő, akit haldokló anyja méhéből mentettek ki egy izraeli légicsapás után Gáza déli részén, írja a BBC. A baba, aki anyja után a Szabrin al-Szakani nevet kapta, császármetszéssel született egy rafahi kórházban vasárnap hajnalban.

A csecsemő így egyike annak a tizenhat gyereknek, akik a múlt hétvégén légicsapások következtében haltak meg Gáza déli részén, az egyiptomi határnál. A bombatámadások lakóövezetet érhettek, bár az izraeli védelmi erők hivatalosan a Hamász harcosainak tartózkodási helyeit és az infrastruktúrát célozzák.

A tavaly októberben kirobbant háború során rengeteg gázai Rafahban keresett menedéket, ahol egyes becslések szerint a teljes, 2,3 milliós lakosság már több mint fele tartózkodhat, míg más becslések szerint akár a kétharmada. Az izraeli hadsereg további tüzérséget és páncélozott harci járműveket telepíthetett a Gázai övezet peremére, ami egy készülődő szárazföldi offenzívára utalhat. Ennek lehetőségéről Benjámin Netanjahu régóta beszél.

Al-Szakani anyja hét és fél hónapos terhes volt, a légicsapás álmában érte őt, férjét és hároméves lányukat. A csecsemő születésekor mindössze másfél kilót nyomhatott, az orvosok szerint koraszülöttsége miatt súlyos légzési nehézségei voltak.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a gázai-izraeli háborúban eddig közel harmincötezer ember halt meg palesztin területen, a sérültek száma legalább hetvenhatezer, de sok holttest feküdhet még a romok között. Állításuk szerint a legtöbb áldozat nő vagy gyerek.

Címlapon: ABED RAHIM KHATIB/Anadolu via AFP (AP, BBC)