Meghalt a világ leghíresebb csókjának egyik főszereplője

4 hónap ezelőtt 20

 Robert Doisneau az egyik legnevesebb utcai fotós volt, egyszer úgy nyilatkozott, képein egy kedves, szeretettel és gyengédséggel teli világot akart ábrázolni, ahol szívesen élne ő maga is. Ennek volt az egyik ikonikus darabja a Csók a városháza előtt, aminek történetét most a TheGuardian elevenítette fel.

Franςςoise Bornet 1950 tavaszán Párizs központjában akkori szerelmével sétált, mikor rájuk bukkant az utcai fotózás jeles képviselője az 1994-ben elhunyt Robert Doisneau és igazi francia szimbólummá emelte párosukat. Bornet a kép készítésének idején még leánykori nevét, a Delbart-t viselte és 20 éves színinövendék volt. Barátja, aki a képen szenvedélyesen megcsókolja szintén színészhallgató volt, Jacques Carteaud.

Doisneau egy kávézóban szúrta ki őket és az amerikai Life magazin megbízásából készített egy fotósorozatot a párizsi szerelmet illusztrálandó. Bornet később úgy mesélte a történetet a francia televízióban:

Bemutatkozott, és azt mondta, „elbűvölőnek talállak benneteket, és azon tűnődtem, vajon belemennétek-e, hogy megismételjétek csókotokat a kamera előtt.”

Több fényképet is készített róluk Párizs különböző pontjain, mivel, ahogy Bornet elmesélte, akkori szerelmével állandóan és mindenhol csókolóztak, nem tudták abbahagyni.

A fotó a Life magazinban jelent meg, és gyorsan feledésbe is merült, mígnem a nyolcvanas években újból felkapták, mikor a romantikus Párizst illusztrálták vele. Megjelent képeslapokon, plakátokon, bögréken, naptárakon. Harminc évvel a fénykép elkészítése után egyfajta fekete-fehér párizsi nosztalgiát jelentett, valamint a fiatal szerelem és a spontán szenvedély szimbólumává vált.

De a sors nem akarta, hogy a fiatal szerelmesek együtt maradjanak, a színésznő Bornet is máshoz ment férjhez, és Carteaud is megnősült majd borászkodni kezdett.  Amikor 1988-ban a fénykép a Télérama című francia kulturális magazin címlapján szerepelt, több francia házaspár azt állította, hogy ők az utcai szerelmesek és bírósághoz fordultak a képükhöz fűződő jogaik miatt, de nem jártak sikerrel. Kivéve Bornet, de ő sem kapott jogdíjat a kép után, mert arca takarásban volt. Ahogy elmondta akkor, komolyan bántotta, hogy mások is jelentkeztek az ő „szerepére”, mintha ellopták volna az emlékeit.

2005-ben eladta a Doisneau-tól kapott eredeti fénykép másolatát egy aukción több mint 150 000 euróért. A férfi főszereplő, Carteaud Közép-Franciaországban élt és 65 évesen jött rá, hogy nem tudott profitálni csóktehetségéből, az ő markát nem ütötte pénz.

(Borítókép: Látogató nézi a Robert Doisneau francia fotográfus és művész munkásságát és életét bemutató "Robert Doisneau" kiállítást a Carlo Maria Martini Egyházmegyei Múzeumban 2023. május 08-án, Milánóban. Fotó: Roberto Serra / Iguana Press / Getty Images)