Meghalt Gyenesei István, a Gyurcsány-kormány minisztere

1 hónap ezelőtt 10

76 évesen meghalt Gyenesei István korábbi országgyűlési képviselő, a második Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere – tudta meg a Népszava. A politikus évek óta rákkal küzdött, a Blikk januárban arról számolt be, hogy daganatos megbetegedése, amelynek következtében jobb karját amputálni kellett korábban, kiújult. „Ám a körülményekhez képest, köszönöm, jó vagyok. Erőt gyűjtök” – nyilatkozta két hónapja Gyenesei.

A politikus Kaposváron született 1948-ban. Agrárközgazdászként diplomázott, tsz-vezető, majd KISZ-tisztviselő lett Somogy megyében. 75-ben belépett az MSZMP-be, ahol a rendszerváltásig a megyei tanács elnöki posztjáig vitte.

1990-ben független jelöltként indult, 1994-ben pedig megalapította a Somogyért Egyesületet, amely a 2006-os választásokon párttá alakult Somogyért Szövetség néven, így szerzett egyéni mandátumot. A kisebbségi kormánnyá alakuló Gyurcsány-kabinetbe 2008 májusában került be önkormányzati miniszterként. Az egy évvel később megalakuló Bajnai-kormányba nem került be, 2010-ben pedig kikapott az egyéni választókerületben a fideszes jelölttől.