Meghalt Ukrajna hőse

1 hónap ezelőtt 11

Meghalt Ukrajna hőse, Ihor Juhnovszkij. Ő vezette az ukrán parlamentet az Ukrajna függetlenségi nyilatkozatáról szóló törvény 1991-es elfogadásakor. 98 éves volt.

98 éves korában meghalt Ukrajna hőse, Ihor Juhnovszkij. A politikus már 1990-ben tagja volt a Verhovna Rada első összetételének. 1992 októberétől 1993-ig Ukrajna első miniszterelnök-helyettesi posztját töltötte be − írta meg a Telegraf.

Szomorú hír. Ihor Rafailovics Juhnovszkij elhunyt. Fényes, kedves, bölcs ember volt. Lviv díszpolgára. Ukrajna megalkotója. A függetlenség arca. A búcsúról és a temetésről később tájékoztatunk

− írta Lviv polgármestere, Andrij Szadovi a Telegramon.

A 98 éves tudós, elméleti fizikus volt a Verhovna Rada legidősebb élő tagja az összes összehívás közül. Ihor Juhnovszkij közvetlenül részt vett Ukrajna függetlenségének kikiáltásában. Az Ukrajna Függetlenségi Nyilatkozatáról szóló törvény elfogadásakor 1991-ben az ukrán parlamentet vezette. A Tanácsban a Népi Mozgalmat és a „Mi Ukrajnánk” tömböt képviselte. Viktor Juscsenko elnöksége idején a Nemzeti Emlékezet Intézetét vezette.

1991-ben Juhnovszkij indult Ukrajna elnöki posztjáért. Ekkor azonban csak 554 719 ukrán (a voksolók 1,74 százaléka) szavazott rá. A választásokon az ötödik helyet szerezte meg.

Politikai tevékenysége mellett Juhnovszkij zseniális tudós volt. A fizikai és matematikai tudományok doktora, professzor, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia rendes tagja, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Kondenzált Rendszerek Fizikai Intézetének alapítója és tiszteletbeli elnöke Lvivben. A lvivi Ivan Franko Nemzeti Egyetem díszdoktora. Mintegy 500 tudományos cikk, 7 monográfia és tankönyv szerzője.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM