Meghalt Warren Buffett legfőbb bizalmasa, Charlie Munger

5 hónap ezelőtt 16

99 évesen elhunyt Charlie Munger, aki a világ egyik leggazdagabb emberének, Warren Buffettnek volt a legfőbb bizalmasa. „Charlie inspirációja, bölcsessége és részvétele nélkül a Berkshire Hathaway nem érte volna el jelenlegi státuszát” – mondta a veterán befektető.

Munger január 1-én lett volna 100 éves, 1978 óta volt a Berkshire alelnöke. A cég szerint békésen halt meg egy kaliforniai kórházban.

Buffett a Berkshire Hathaway-t egy csőd szélén álló textilgyártóból építette fel befektetési óriásvállalattá, a birodalom tőzsdei értéke 785 milliárd dollár. Munger szorosan együttműködött Buffett-tel a tőkeallokációban, és arról volt ismert, hogy nem keményen felszólalt, ha úgy gondolta, az üzleti partnere hibát követ el.

A Berkshire több száz milliárd dollár értékű részvényt birtokol különböző cégekben, köztük az Apple-ben. Munger a méltatói szerint abban volt ügyes, hogy lebeszélte Buffettet az úgynevezett „szivarcsutkákról”, azaz olyan középszerű cégekről, amiknek már csak kevés füstjük maradt, és nagyon olcsón meg lehetett őket vásárolni.

Az év elején Munger vagyonát 2,3 milliárd dollárra becsülték, ami lényegesen kisebb Buffett több mint 100 milliárd dollárra becsült vagyonánál. (Összehasonlításképp: Orbán Viktor gazdasági jobbkezének, Mészáros Lőrincnek egy májusi adat szerint mai árfolyamon 1,9 milliárd dollár a vagyona, míg a miniszterelnöknek papíron minimális a megtakarítása.)

Munger halála előtt egy héttel Buffett 866 millió dollárnyi Berkshire-részvényt adományozott négy családi jótékonysági szervezetnek. Akkoriban Buffett egy ritka levélben elismerte, hogy 93 évesen – bár nem jelezte visszalépési szándékát –, „már a hosszabbításban” játszik.

A Berkshire-nek két másik elnöke van, Greg Abel és Ajit Jain, ők felügyelik a mindennapi üzletmenetet, és Buffett 2021-ben Abelt nevezte ki utódjának. (BBC)