Megint drágult, már 61 milliárd forintnál jár a Pénzügyminisztérium épülete

1 hét ezelőtt 9

A kivitelezés utolsó időszakában is drágult a Pénzügyminisztérium új épületének a rekonstrukciója, a Szentháromság téri építkezés már nettó 61,2 milliárd forintnál, írja az Átlátszó. Bő két év alatt közel hétmilliárddal nőtt az eredeti ár, végösszeg csak a májusi átadó után lehet. A Budai Várban, a Mátyás templom mellett álló épület 1904-ben kifejezetten a Pénzügyminisztérium részére készült, a második világháborúban súlyosan megsérült. Az eredeti állapot helyreállítására kiírt rekonstrukciós munkát nettó 54 milliárd forintos ajánlattal nyerte 2021-ben a WHB Kft. és Garage Kft..

Az építkezés költsége

  • 388 millióval nőtt még az év decemberében, az indoklás szerint azért mert a tervezetthez képest több irodatér és felvonó készül.
  • 2022 őszén 1,7 milliárddal nőtt a költség „előre nem látható műszaki és egyéb körülmények” miatt.
  • 2023 nyarán irodabútorokkal és audiovizuális technika felszerelésével bővítették a munkát, 4,4 milliárddal meg a büdzsét.
  • 2024 márciusban 349 millió forint áremelkedést jelentettek, mert az „épület jövőbeli használói (Pénzügyminisztérium, Államadósság Kezelő Központ) részéről műszaki tartalom változásokat eredményező igények merültek fel.”