Mégis megtarthatják Orbán Viktorék korábban betiltott NatCon konferenciáját Brüsszelben

1 hét ezelőtt 12

[sz]Fischer Gábor, fotó: Omar Havana/Getty Images[sz]Belgium legfelsőbb közigazgatási ügyekkel foglalkozó bírósága, a Conseil d’État kedden este hozta meg a döntését arról, hogy nem tiltható be az a brüsszeli konferencia, amelyet korábban a kerületi polgármester tiltott be, és azt akkor a belga rendőrség fel is oszlatta – írta meg a HVG. A rendezvényen ma várhatóan Orbán Viktor is felszólal.
A bírósághoz a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia szervezői, azaz

a Mathias Corvinus Collegium magyar kormányzati háttérintézmény brüsszeli irodája, és az AFD International nevű emberi jogi szervezet fordult, amelynek igazgatója egyébként szintén a konferencia egyik felszólalója.

A döntést meghozó belga bíróság arra hivatkozott, hogy a belga alkotmány 26. cikke mindenkinek biztosítja a békés gyülekezés jogát. A polgármesternek ugyan joga van a betiltásról döntést hozni „súlyos esetekben”, „a köznyugalom megzavarása vagy más előre nem látható esemény” miatt, de ebben az esetben a bíróság szerint maga a kongresszus nem fenyegetett azzal, hogy rendbontás történik, így nem volt helytálló a polgármester érvelése.

[kapcsolodo]/ezert-kuldtek-rendoroket-orbanek-brusszeli-konferenciajara-megszolalt-a-polgarmester/[kapcsolodo]