Megismétlődhet a 2020-as elnökválasztás, Donald Trump és Joe Biden újra ringbe száll

1 hónap ezelőtt 5

Donald Trump elegendő küldöttet szerzett ahhoz, hogy zsinórban harmadszor is a republikánusok esélyes jelöltje legyen, így csatlakozik Joe Bidenhez, mint pártja várható elnökjelöltje. Ez azt jelenti, hogy a hivatalban lévő elnök várhatóan még idén megmérkőzik Trumppal a választáson.

1956 óta ez lesz az első alkalom, hogy ugyanaz a két jelölt egymás után követő választásokon indul egymás ellen. A kampány pedig szinte biztosan elmélyíti a nemzet politikai és kulturális megosztottságát a Fehér Házért folytatott nyolc hónapos küzdelemben – írja a Sky News.

Donald Trump a keddi georgiai, hawaii, mississippi és washingtoni versenyek után nyerte meg a jelöltséget, miután már az összes előválasztási ellenfelét legyőzte. Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet múlt héten vetett véget a republikánus jelöltségért folytatott küzdelmének, miután a szuperkedden csak egy államot nyert meg. De Bidennek is kevés ellenféllel kellett szembenéznie az előválasztáson.

Mike Memoli, az NBC News tudósítója szerint az eredmény „nem meglepő”, mivel a jelenlegi elnök „jelképes ellenzékkel” szemben indult – köztük Gavin Newsom kaliforniai kormányzóval és Gretchen Whitmer michigani kormányzóval –, akik inkább leültek, minthogy kihívják Bident, aki már egyszer legyőzte elődjét.

A BBC beszámolója szerint Joe Biden a nyereség után a pozitív gazdasági tendenciákra hivatkozva kijelentette, hogy az Egyesült Államok „a visszatérés közepén van”, de kihívásokkal néz szembe a demokrácia jövőjét illetően, valamint azok részéről, akik az abortusz korlátozását és a szociális programok csökkentését akarják elérni.

Hétfőn, az eredmény előtt Donald Trump azt jósolta, hogy Joe Biden lesz a demokrata jelölt, miközben újra beszólt neki az elnök kora miatt.

Feltételezem, hogy ő lesz a jelölt. Én vagyok az egyetlen ellenfele, az életen kívül

– mondta Donald Trump.

Míg Joe Biden hétfő este New Hampshire-i kampánystopján sokat foglalkozott a volt republikánus elnökkel. Ellenfelét „a demokráciára nézve komoly fenyegetésnek” nevezte.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM