Megkezdi az EU az internet igába hajtását

2 hónap ezelőtt 10

Február 17-től az Európai Unió mérföldkőnek számító, az online környezet biztonságának, tisztességességének és átláthatóságának fokozását célzó szabályozási kerete, a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) megkezdte alkalmazását az unióban működő valamennyi online platformra – írja közleményében az Európai Bizottság.

Margrethe Vestager, versenyjogért és digitális korszakra alkalmas Európáért felelős ügyvezető alelnök a szabályozást nagyon komoly eredménynek tartja, mivel így a felhasználók, a tagállamok és a platformok mostantól a DSA által biztosított eszközöket a biztonságosabb és átláthatóbb online világ kialakításához használhatják. Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos kiemelte a DSA teljes körű végrehajtása iránti elkötelezettséget, és sürgette a tagállamokat, hogy az új szabálykönyvet a hatékony végrehajtás érdekében használják fel, hogy megvédjék a polgárokat az illegális tartalmaktól és megvédjék jogaikat.

Hamarosan megindul a pályázati dömping Magyarországon. Arról, hogy pontosan milyen uniós forrásokra, hogyan lehet pályázni, valamint hogy milyen szabályozói változásokról döntött az EU, részletesen szó lesz szakmai konferenciánkon.

Az új szabályozás értelmében az EU-ban felhasználókkal rendelkező valamennyi online platformnak – az 50 főnél kevesebb embert foglalkoztató és 10 millió eurónál kisebb éves árbevétellel rendelkező kis- és mikrovállalkozások kivételével– intézkedéseket kell hoznia az illegális tartalmak, áruk és szolgáltatások terjesztésével szemben. Az online platformoknak eszközöket kell biztosítaniuk a felhasználók számára az illegális tartalmak, köztük az áruk és szolgáltatások megjelölésére és jelentésére.

A kiskorúak védelme érdekében többek között teljes mértékben tilos a kiskorúakat profilalkotáson vagy személyes adataikon alapuló hirdetésekkel megcélozni. De minden felhasználót tájékoztatni kell arra, hogy miért látják az eléjük került hirdetéseket. Emellett az olyan reklámokat is betiltják, amelyek érzékeny adatok, például politikai vagy vallási meggyőződés, szexuális preferenciák stb. alapján célozzák meg a felhasználókat.

A felhasználók számára hozzáférést biztosítanak egy panaszmechanizmushoz, amellyel megtámadhatják a tartalommoderálási döntéseket.

Évente legalább egyszer jelentést tesznek közzé a tartalommoderálási eljárásaikról.A felhasználók számára egyértelmű feltételeket biztosítanak, és feltüntetik azokat a főbb paramétereket, amelyek alapján a tartalomajánló rendszereik működnek.Jelöljön ki egy kapcsolattartási pontot a hatóságok és a felhasználók számára.

A nem „a nagyon nagy online platformok” (VLOP) vagy a keresőmotorok (VLOSE) kategóriájába nem sorolt platformokat tagállami szinten a nemzeti digitális szolgáltatási koordinátorok (DSC) szerepét betöltő független szabályozó hatóságok felügyelik majd. E DSC-k feladata, hogy biztosítsák, hogy a területükön működő platformok megfeleljenek a DSA-szabályoknak. A DSA következetes alkalmazása és a felhasználók egyenlő jogainak biztosítása érdekében a digitális szolgáltatások koordinátorai és a Bizottság független tanácsadó csoportot hoznak létre, amely a Digitális Szolgáltatások Európai Testülete néven ismert.

A DSA már 2023. augusztus vége óta hatályban volt a 19 kijelölt nagyon nagy online platform és keresőmotor számára, és további három, 2023 decemberében VLOP-nak minősített platformnak április végéig kell megfelelniük a legszigorúbb DSA-kötelezettségeknek. Az általános DSA-kötelezettségeket azonban február 17-től kell betartaniuk. A szabályozás leginkább az olyan nagy szereplőket érinti, mint a Google, a Microsoft, az Amazon, a Facebook vagy a TikTok.

Címlapkép forrása: Shutterstock