Meglepetés a Glostertől: 2026-tól jöhet az osztalék!

1 hónap ezelőtt 9

Az elmúlt 60 hónapban 11 tranzakciót megvalósító nemzetközi informatikai szolgáltatócég mára egy 811 ügyfelet kiszolgáló 355 fős vállalattá nőtte ki magát. A Helap Partners kutatása alapján a Gloster piacvezető a hazai tulajdonú szoftverfejlesztést exportáló cégek között és a legnagyobb hazai tulajdonú felhő szolgáltató Microsoft partnercég. Üzleti modelljének hangsúlya a rendszeres (a teljes árbevétel 69%-a) és export (a teljes árbevétel 44%-a) árbevételeken van, melyek 2021-2023 között átlagosan 60%-kal, illetve 98%-kal növekedtek - áll a cég közleményében.

A Gloster előtt álló kihívások között a nemzetközi értékesítés továbbfejlesztését, a vállalati profitabilitás javítását és az informatikai szektort jellemző kiemelt bérezést azonosította a Gloster igazgatósága. 

A befektetői prezentáció szerint tapasztalt partnerekkel kezd nemzetközi B2B üzletfejlesztésbe a Gloster a világ jelentős szoftver piacain: az Egyesült Királyságban és Írországban, a DACH régióban és Skandináviában. Az egyes helyszíneken saját értékesítési és ügyféltámogatási csapatokat épít fel: az angol és ír régiót értékesítését Andrew Wilmot, a DACH régiót Tóth Attila, a Skandináv régiót pedig Herwig Stöckl támogatja.

A prezentációból kiderül az is, hogy a Gloster annak érdekében, hogy fokozza a nemzetközi versenyképességét a kedvezőbb fejlesztői bérekkel, az év végéig a Fülöp-szigeteken készül SSC-t nyitni, amelynek köszönhetően 2025. elejétől mintegy évi 50 millió forint megtakarítást vár. A Gloster már korábban bejelentette, hogy a társaság vezetése minimum évi 200 millió forint éves eredményjavulást vár a 2023. november 27-én bejelentett Gloster Level up belső hatékonyság-növelő programtól. Mintegy 1518 millió forint további EBITDA-val számol a társaság a mesterséges intelligencia, valamint a digitális és zöld átállás következtében megnyíló üzleti lehetőségekből 2026-ra (2023-hoz képest), illetve a várakozásaik szerint további évi kb. 400 millió forinttal tervez több osztalékot beszedni a 1 leányvállalatokból 2026-ra, amikorra a tervek szerint minden leszerződött akvizíciós szerződés teljesen lezárul. 

A Gloster eladósodottsága 2024-ben az EBITDA 117% százalékára rúghat, amely 2025-ben még várhatóan növekedni fog, de 2026-ra a tervek szerint már csak az EBITDA 89%-át éri el - közölte a cég.

Új információ a prezentációban a korábbi közzétételekhez képest, hogy a társaság 2026-tól osztalékfizetést tervez.

Ennek részleteiről a módosított osztalékpolitikájában 2024. június 30-ig a Gloster külön közleményt publikál a vállalat.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio