Megölt egy nőt a tehene, nem kell kártérítést fizetnie az osztrák gazdának

2 hónap ezelőtt 7

Az innsbrucki tartományi felsőbíróság (OLG) csütörtökön határozott arról, hogy nem kell kártérítést fizetnie annak az osztrák gazdának, akinek a tehene 2017-ben megölt egy nőt.

Nem kell kártérítést fizetnie annak az osztrák gazdának, akinek a tehene megölt egy nőt – írja az MTI. Az áldozat családja 80 ezer eurót követelt a gazdálkodótól.

Ausztriában a legelőket és az alpesi szabadlegelőket nem kötelező elkeríteni, csak akkor, ha már történt ott állattámadás. A testület határozatában kiemeli, hogy a kérdéses esetben amúgy is rendelkezésre állt egy kerítéssel biztosított alternatív útvonal, amellyel elkerülhető lett volna a tragédia.

A 70 éves, kufsteini nő a kutyájával sétált, amikor az egyik alpesi szabadlegelőt keresztezve egy tehénre és annak fiatal borjára figyelt fel. A nő szelfit akart készíteni, ezért megközelítette a távolról nyugodtnak tűnő jószágot, ám a tehén a fénykép elkészítésekor megvadult és megtámadta.

A nyugdíjas asszony ugyan megpróbált elmenekülni, de a tehén ledöntötte a lábáról és agyontaposta.

A mostani ítélettel ellentétben 2014-ben egy hasonló, halálos tehéntámadás ügyében a gazdát és az áldozatot is felelősnek mondta ki a bíróság Tirolban. Ott egy német nő és kutyája vesztette életét. A bíróság a gazdát azért marasztalta el, mert tisztában volt azzal, hogy tehenei érzékenyek, és agresszíven reagálnak a kutyákra.