Megölték a Hezbollah egyik parancsnokát, jöhet a megtorlás

2 hét ezelőtt 20

Az izraeli hadsereg állítása szerint kedden megölték a Hezbollah politikai és félkatonai szervezet parancsnokát, aki rakétatámadást tervezett országuk ellen Libanon tengerparti területéről. Izrael jelenleg megtorló akcióval fenyegetőzik, hogy mindenképpen megtorolja a szombat éjszakai iráni drón- és rakétatámadást az ország ellen.

A Hezbollah parti szektorának parancsnoka, Ismail Yusaf Baz meghalt egy izraeli csapás következtében – közölte az izraeli hadsereg kedden. A Sky News beszámolója szerint Bazt a libanoni Ain Ebel térségében likvidálták, az esetet videóra vették

Azt írják, a parancsnok a Hezbollah katonai szárnyának több pozíciójában is magas rangú tisztségviselőként szolgált. Izrael szerint a parancsnok rakétatámadást tervezett országuk ellen Libanon tengerparti területéről. 

Nem sokkal a halála előtt a Hezbollah közölte, hogy megtámadta az izraeli Iron Dome légvédelmi egységeket Beit Hillel térségében. Állítása szerint több embert megöltek vagy megsebesítettek.

Izraelen a világ szeme

A hétvégén számos cikkben beszámoltunk Irán dróntámadásáról: eredetileg úgy volt, hogy az izraeli kormány akár már aznap délután is dönthet a válaszlépésekről. Az éjszakai támadásról azóta az is kiderült, hogy pontosan hány eszközzel támadta Irán Izraelt, illetve hogy Izrael a drónok és rakéták 99 százalékát kivédte, és több másik állam is segített ebben. 

Az izraeli kormányfő televíziós beszédet mondott arról, hogy legyőzik az ellenséget. Az Egyesült Államok is reagált a fejleményekre, de ugyanígy tettek a világ vezető politikusai is, míg Szijjártó Péter közölte a magyar álláspontot.  

Az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. A Védelmi Tanács ülése után a terrorkészültség magasabb fokozatát rendelték el Magyarországon.   

Lángba borulhat a Közel-Kelet fele

Izrael megtorló akcióval fenyegetőzik, Herci Halevi vezérkari főnök hétfőn megerősítette, hogy mindenképpen válaszolni fognak a támadásra. Még a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is aggódik egy esetleges támadás miatt. 

Izraelnek nem sok ideje maradt, ha be akarja váltani hétvégi fenyegetését, hogy mindenképpen megtorolja a szombat éjszakai iráni drón- és rakétatámadást az ország ellen. Persze a döntés nem egyszerű, mert ha túl nagyot üt, akkor lángba borulhat a Közel-Kelet fele, esetleg megint veszít a Nyugat szimpátiájából, de gyengének semmiképpen nem mutatkozhat. A Kibeszélőben ezeket az esélyeket latolgattuk Tárik Meszárral, az Eurázsia Intézet és a Migrációkutató Intézet vezető kutatójával.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM