Megsemmisítették Harvey Weinstein ítéletét eljárási hibák miatt

1 hét ezelőtt 5

New York állam Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte a Harvey Weinstein ügyében 2020-ban hozott ítéletet, ami 23 évnyi börtönnel sújtotta szexuális bűncselekmények elkövetéséért, írja a BBC. A legfelsőbb bíróság 4-3 arányban mondta ki, hogy eljárási hibákat követett el a bíró a tárgyalásokon azzal, hogy

beidézett több nőt, akik arról vallottak, hogy Weinstein bántalmazta vagy molesztálta őket, miközben a vádirat nem tartalmazta a vallomásaikat.

A csütörtöki döntés nem érinti a Weinsteinre Kaliforniában kiszabott 16 éves szabadságvesztést.

A filmproducer három évtizeden át zaklatott fiatal nőket, büntetlenül. A beszámolók szerint Weinstein taktikája az volt, hogy munkamegbeszélésnek álcázva szállodai szobákba szervezett találkozókat, ahol meztelenül, fürdőköpenyben várta, és arról győzködte az áldozatait, hogy karrierjük érdekében feküdjenek le vele. Azokat, akik nem engedelmeskedtek vagy panaszt tettek ellene, egyszerűen lefizette, de sokan félelemből, szégyenből vagy a velük aláíratott titoktartási nyilatkozat miatt nem emelték fel a hangjukat évtizedekig. Weinstein végül kilencvenegy nő szexuális zaklatása és más erőszakos cselekmények miatt állt bíróság elé 2020-ban.

A Weinstein-botrányról készült filmről itt, a #Metoo-mozgalom öt év után levont tanulságairól pedig itt írtunk.