Megszólalt a Fehér Ház, így nyerheti meg Ukrajna a háborút - Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

2 hónap ezelőtt 7

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!

  • Mint megírtuk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap először hozta nyilvánosságra az ukrán védelmi erők veszteségeit, azt állítva, hogy 2022. február 24. óta mindössze 31 ezer ukrán katona halt meg a háborúban. Ez a szám – amellett hogy az orosz veszteségekhez képest valószínűtlenül alacsonynak tűnik – jóval alacsonyabb, mint amennyit a nyugati statisztikák közöltek korábban.

    A The New York Times szerzői vasárnapi cikkükben reagáltak Zelenszkij állításaira, és azt írták, hogy az államfő legalább a felére csökkentette ezeket a számokat az Egyesült Államok becsléseihez képest. Azok szerint ugyanis a valós szám közelebb van a 70 ezerhez – írja az mk.ru.

    A The New York Times által idézett hivatalos amerikai adatok szerint az ukrán fegyveres erők sebesült katonáinak száma a konfliktus kezdete óta 100-120 ezer emberre tehetők.

    Volodimir Zelenszkij a szóban forgó sajtótájékoztatón megtagadta, hogy közölje a sebesültek számát – állítása szerint azért, hogy ez az információ ne juthasson az oroszok tudomására.

  • Ukrajna még megnyerheti az Oroszország elleni háborút – mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója egy nappal az orosz invázió kétéves évfordulója után –, de előbb a Kongresszusnak kell cselekednie.

    Természetesen Ukrajna győzhet. Természetesen Ukrajna katonailag már sikerrel teljesítette az egyik legmélyebb célját, amely az volt, hogy az ország ne kerüljön orosz kézre

    – fogalmazott Jake Sullivan a Politico szerint.

    Hozzátette: Ukrajna ezt csak akkor tudja megtenni, „ha rendelkezik a szükséges eszközökkel”. Véleménye szerint ezért van szükség arra, hogy a szenátus jóváhagyja az Ukrajnának szánt segélycsomagot.

    A szenátus a hónap elején egy olyan csomagot terjesztett elő, amely mintegy 60 milliárd dollárt juttatott volna Ukrajnának. A képviselőház azonban kéthetes szünetre vonult anélkül, hogy elfogadta volna a segélycsomagot.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!