Megszólalt a Gazdasági Versenyhivatal a versenytörvény módosításainak elhalasztásáról

1 hét ezelőtt 10

Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával. A törvényjavaslatot április 2-án nyújtották be.

A tervezet több ponton módosítaná a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló versenytörvényt is – közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.

A beterjesztett törvényjavaslat, többek között német minta alapján tartalmazta az alapvető jelentőségű vállalkozásra vonatkozó rendelkezés bevezetését, amely preventív megközelítéssel segítheti a GVH gyors és hatékony beavatkozását versenytorzítás esetén.  

A versenyhivatal minden esetben a lehető legszélesebb körű szakmai konszenzusra törekszik a tevékenységét meghatározó jogszabályokról, illetve azok gyakorlati alkalmazásáról – hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke. 

A versenytörvény egyes tervezett módosításairól indokolt a további, széles körű szakmai konzultáció, hogy a minden érintett számára megnyugtató, megfelelő garanciák beépülhessenek a tervezett rendelkezésbe.

A versenyhivatalra eddig is számíthattak a magyar emberek és vállalkozások, és ez a jövőben sem lesz másként; a GVH sosem élt vissza a hatásköreivel és a joggal – fogalmazott.

A GVH elnöke a széles körű szakmai konzultáció lefolytatása érdekében versenypártolási munkacsoport létrehozását kezdeményezte az érintett jogalkotók, szaktárcák, illetve az érintett piaci szereplők, vállalkozások és képviselőik bevonásával, a szakmai konzultációk rövidesen megkezdődhetnek – írták a közleményben.