Megtalálta a Mars-járó a sérült Ingenuityt

2 hónap ezelőtt 15

A forradalmi eszköz minden várakozást túlszárnyalt. Azon a homokdűnén ülve búcsúzik, amelynek jellegtelensége összezavarta, és a küldetés végét jelentő elrontott leszálláshoz vezetett.

A NASA Perseverance Mars-járója megközelítette és lefotózta a sérült Ingenuityt. Az idegen bolygón először önálló repülést végző eszköz január 18-án sérült meg, amikor túl gyors leszálláskor rotorlapátjai a talajhoz értek és eltörtek.

Az Ingenuity, amely 2021 februárjában a Perseverance rover belsejében érkezett a vörös bolygóra, az elmúlt évtized egyik legnagyobb űrtechnikai sikertörténete. Az önálló repüléshez szükséges könnyű és erős fedélzeti számítógépet egy évtizeddel ezelőtti okostelefonok alkatrészeiből építették, és ezek váratlanul jól bírták a Mars felszínén uralkodó fagyokat és sugárzást. 5 repülés helyett végül 72 repülést hajtott végre, 30 napos küldetése pedig két és fél évre nyúlt.

A küldetés egyik fő technikai kihívása az volt, hogy a Mars légköre nagyon ritka, a földi felszín századrésze, így sokkal nehezebb felhajtóerőt generálni benne. Az Ingenuity lapátjai így a földi helikopterek forgószárnyainál szokásos fordulatszám tízszeresével pörögtek – ez okozta, hogy az egyébként puha, homokos talajt érintve azonnal eltörtek.

A baleset után a Perseverance a helyszínre indult, hogy szemügyre vegye repülő társát, akit február 4-én pillantott meg és fotózott le. A képeken látható, hogy az Ingenuity egy sziklás síkság és egy homokdűnés terület találkozásánál, az egyik homokdombon ül. A helikopter utolsó képein ezeket a dűnéket fotózta a magasból. Az eszköznek a homok lett a veszte, mivel korábban önálló repülései során a talajon látható köveket figyelve tájékozódott, a dűnék vizuális egyhangúságában azonban már nem talált felismerhető tájékozódási pontokat.

A homok megzavarta a látását - az Ingenuity a kép közepétől jobbra látható

A homok megzavarta a látását - az Ingenuity a kép közepétől jobbra látható

Fotó: NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS

A NASA-nál már fejlesztik az Ingenuity utódját. A nukleáris energiaforrású Dragonfly, vagyis Szitakötő a tervek szerint a Szaturnusz holdját, a Titánt fogja felderíteni.

(Space.com)

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM