Megugrott az illegális zeneletölések száma, és már a YouTube-ot sem kímélik

2 hónap ezelőtt 11

Meredeken emelkedik a zenék illetéktelen letöltését lehetővé tevő weboldalak száma - írja a Wired által közzétett adatok alapján a HVG. Eszerint 2023-ban világszerte több mint 17 milliárd alkalommal látogattak meg zenei kalózkodással foglalkozó weboldalakat, az előző évhez képest 13 százalékkal többen. Vagyis úgy tűnik, hogy a felhasználók ismét az internetet használják kedvenceik illegális letöltésére, ehhez pedig a YouTube is hozzájárul.

Mint írja a lap, a Gizmondo oldal egy kimondottan kalózkodással foglalkozó kutatócéget, a Musót idézi, amely azt következtette ki, hogy a streaming-szolgáltatások, például a Spotify és az Apple Music magasabb, a globális inflációs környezet miatt emelt árai visszaterelik az embereket az illegális letöltések felé. Mind több és több fogyasztó fordul olyan webhelyekhez, amelyek közvetlenül másolják ki a hangot YouTube-videókból, letölthető MP3 vagy .wav fájlokká konvertálva azokat.

A kutatók által nyomon követett zenei kalózkodás körülbelül 40 százaléka ezekről a "YouTube-to-MP3" oldalakról származik.

Az eredeti webhely olyan egy lemezkiadói per miatt már nem üzemel, mások viszont átvették a helyét. Mint írják, egy egyszerű Google-keresés tucatnyi hasonló weboldalhoz juttathat el bárkit.

A lap azt írja, érdekes, hogy a YouTube-ot birtokló Google egyenesen ezekre a kalóz oldalakra irányítja a felhasználókat, amelyek viszont több milliárd látogatást generálnak a YouTube-on. A Google ugyan szigorú irányelveket ír elő a szerzői jogok megsértése ellen a szolgáltatási feltételekben, mégis úgy tűnik, hagyja, hogy ezek a zenei kalózoldalak elszabaduljanak.

A videómegosztó szóvivője, Jack Malone a Gizmondónak azt mondta, a YouTube számára rendkívül fontos, hogy az alkotók és az előadók megfelelő fizetést kapjanak a tartalmaikért, azonban azt is megjegyezte, hogy a platform fellép a zenelopó szolgáltatásokkal szemben, amikor értesítést kap róluk.