Megüti a közel-keleti feszültség a tőzsdéket? - Így állnak az európai piacok

2 hét ezelőtt 13

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

  • Irán szombatról vasárnapra több mint háromszáz drónt és rakétát indított izraeli célpontok ellen. Az eszközök többségét a légvédelem megsemmisítette, és Teherán kijelentette, hogy ezzel lezártnak tekinti a konfliktust, mivel megtorolta a sérelmeit. Izraelben most az egyik legfontosabb téma, hogy milyen válaszcsapással éljenek, miközben Washington nyugalomra int.
  • Pénteken január óta a legrosszabb napjukat zárták az irányadó amerikai indexek az inflációs aggodalmak, és a fokozódó geopolitikai feszültségek közepette, a Dow 1,2 százalékot, az S&P 500 1,5 százalékot, a Nasdaq 1,6 százalékot esett.
  • Ma reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire negatív a hangulat az iráni-izraeli helyzet közepette, a Nikkei 0,7 százalékot, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékot, a hongkongi Hang Seng 0,7 százalékot esett, míg a Shanghai Composite 0,9 százalékot emelkedett.
  • Az európai tőzsdéken mérsékelt emelkedésekkel indulhat a nap, a DAX futures 120 pontos, a CAC-40 15 pontos pluszban áll.
  • Az amerikai határidős indexek szintén erősödnek, a Dow futures 138 pontos, az S&P 500 21 pontos, a Nasdaq 78 pontos pluszban jár.
  • Az olaj ára esik ma reggel, a WTI és a brent 0,5 százalékkal került lejjebb, az arany pedig minimálisan, 0,1 százalékkal emelkedik.

Mi várható makrofronton?

Ez a hét kevésbé lesz mozgalmas, mint a múlt hét. Összességében arra kell figyelni, hogy az amerikai inflációs közlés valóban tartós fordulatot hozott-e a dollár árazásában, és ennek lesz-e hatása a kereskedésre.

Hétfőn a Magyar Nemzeti Bank mérlegstatisztikákat és havi fizetési mérlegadatokat közöl, míg külföldön az európai ipar és az amerikai kiskereskedelem alakulását kell figyelni.Az európai ipar azért érdekes, mert a stagnáló eurózónát elsősorban a gyengélkedő ipar fogja vissza. Az amerikai kiskereskedelem a konjunktúrakilátásokról adhat eligazítást: az amerikai gazdaság kiváló erőben van, de a legfrissebb inflációs statisztikák fényében a túlfűtöttség miatti inflációs aggodalmak tovább erősödhetnek.

Címlapkép forrása: Shutterstock