Megvan a Fidesz–KDNP fővárosi listája, több meglepő névvel

1 hét ezelőtt 5

Felkerült a Fidesz–KDNP 96 nevet számláló fővárosi listája a Nemzeti Választási Iroda honlapjára. A listát Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt vezeti – írja az Index.

Mint ismert, a 2019-es önkormányzati választásokhoz képest megváltozik a fővárosi választási rendszer, melynek lényege, hogy a kerületi polgármesterek helyett 2024-től már a listákról bejutó képviselőkkel töltik fel a közgyűlési helyeket.

A Fidesz–KDNP fővárosi listájának első tizenöt helyezettje:

  1. Szentkirályi Alexandra
  2. Sára Botond
  3. Böröcz László
  4. Janó-Veilandics Franciska
  5. Varga Zsoltné Szalai Piroska
  6. Szécsényi Dániel
  7. Havasi Zoltán
  8. Sinkovics Krisztián Ádám
  9. Radics Béla
  10. Böjthe Péter
  11. György Bence István
  12. Elekes Tamás
  13. Tóth Réka Kamilla
  14. Szarvas Attila Sándor
  15. Szilágyi Demeter

A Fidesz 2019-ben 13 helyet szerzett a Fővárosi Közgyűlésben. A korábbi rendszer szerint ide még a 23 kerületi polgármester is beült, ezt egészítették ki a kompenzációs listáról megszerzett helyek. Fideszes polgármestert 2019-ben hét helyen választottak (V., X., XII., XVI., XVII., XXI., XXII. kerület), listáról pedig hat helyet szereztek a kormánypártok.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt budapesti listáját Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester vezeti, a Momentumnak pedig önálló listája lesz, melyet Donáth Anna pártelnök vezet. Az is biztossá vált, hogy választási együttműködésük keretében közös EP- és fővárosi listát állít a DK, az MSZP és a Párbeszéd, de a fővárosi listájuk szereplői még nem ismertek. A civilek és az LMP által támogatott Vitézy Dávid is önálló fővárosi listát állít.