Megvan az október 7-i kudarc első áldozata Izrael vezetői közül

1 hét ezelőtt 11

Az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy távozik az izraeli katonai hírszerzés vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy.

Emlékezetes, hogy Izraelt október 7-én érte a támadás a Hamász részéről, amelyben ezres nagyságrendben öltek meg vagy hurcoltak el embereket (zömében civileket), és amely a Gázában jelenleg is zajló háborúhoz vezetett. Az incidens után sokan értetlenül álltak az előtt, hogy a világ egyik legjobb hírszerzését ennyire felkészületlenül érte az iszlamisták támadása.

Mint arról előzőleg írtunk, Aharon Haliva már vállalta a felelősség a történtek miatt.

A parancsnokságom alá tartozó Katonai Hírszerzési Igazgatóság nem tudott figyelmeztetni a Hamász által végrehajtott terrortámadásra. Legfontosabb küldetésünkben kudarcot vallottunk, és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság vezetőjeként teljes felelősséget vállalok ezért a kudarcért

mondta másfél héttel a támadás után a hírszerzés vezetője.

A posztjáról azonban nem távozott – egészen mostanáig. Az IDF ugyanis hétfőn jelentette be, hogy Katonai Hírszerzési Igazgatóság egyeztetett a hadsereg vezérkari főnökével, és felmentését kérte az október 7-i események miatt.

A vezérkari főnök köszönetet mondott Aharon Haliva vezérőrnagynak az IDF-ben végzett 38 éves szolgálatáért, amely során mind harcoló katonaként, mind parancsnokként jelentős mértékben hozzájárult Izrael állam biztonságához

– írta az IDF.

In coordination with the Chief of the General Staff, the Head of the Intelligence Directorate, MG Aharon Haliva, has requested to end his position, following his leadership responsibility as the Head of the Intelligence Directorate for the events of October 7.

The Chief of the…

— Israel Defense Forces (@IDF) April 22, 2024

Ezzel kapcsolatban Haliva is írt egy levelet, de egy ideig még a posztján marad várhatóan, nem azonnal váltják le. 

Az első, de nem az utolsó?

Aharon Haliva mindemellett az első vezető tisztviselő, akinek bejelentették a távozását az október 7-i támadás okán, de jó esély van rá, hogy nem ő lesz az utolsó.

Mivel a támadás után Izrael gyakorlatilag háborúban találta magát, ezért a vezetői felelősség kérdése el lett odázva. De már egy októberi közvélemény-kutatáson is azt mondta az emberek többsége, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és Joáv Gallant védelmi miniszternek mindenképp távoznia kell a történtek miatt. Most pedig, amikor a harcok intenzitása már valamelyest csökkenni kezdett Gázában, ismét felerősödhet a felelősségrevonást követelő hangok.

Az NBC News szerint Haliva mellett több nemzetbiztonsági vezető is jelezte, hogy a háború után lemond, köztük a másik izraeli hírszerzés, a Sín Bét vezetője is. Hozzátették, hogy Haliva lemondása fokozhatja a Benjamin Netanjahura nehezedő nyomást is, miután a kormányfő állandóan olyan tüntetésekkel néz szembe, amelyeken előrehozott választásokat követelnek. Netanjahu eddig ellenált a követeléseknek, és bár korábban azt ígérte, hogy egy nemzeti bizottságot állít fel az október 7-i kudarcok kivizsgálására,

ez idáig nem adott ütemtervet arra vonatkozóan, hogy a vizsgálat mikor kezdődik el, és mikorra készül el a jelentés.

Az NBC szerint erről a vizsgálatról Aharon Haliva is írt a levélben, amelyben bejelentette távozását. Mint fogalmazott, a Hamász támadását „alaposan, mélyrehatóan, átfogóan és pontosan” ki kell vizsgálnia majd a bizottságnak, és azt is közölte, hogy a vizsgálat végéig, illetve az utódja kinevezésig a posztján marad.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM