Megvannak a friss üzemanyagárak, bele kell húzniuk a hazai benzinkutaknak

1 hét ezelőtt 11

Ahogy azt korábban bejelentették, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken fél 9-kor nyilvánosságra hozta a kísérleti üzemanyagár-statisztikáját.

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján:

  • Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 648, míg a régiós országokban 623 forint volt. A magyarországi átlagár 4,0 százalékkal, azaz 25 forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 638 forint volt, a magyar ár ezt 1,6%-kal, azaz 10 forinttal haladta meg.
  • A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 649 forint volt, ami 27 forinttal, 4,3 százalékkal haladta meg a régiós 622 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 638 forint volt a dízel átlagára, amit a magyar adat 1,7 százalékkal, azaz 11 forinttal múlta felül.

A 95-ös benzin magyarországi átlagára 8 forinttal nőtt az előző heti adathoz képest. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is emelkedett, 3 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára szintén 3 forinttal nőtt.

A gázolaj magyarországi átlagára 5 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár kisebb mértékben, de szintén csökkent, 1 forinttal. A szomszédos országokban a dízel átlagára stagnált az előző héthez képest.

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára. Szerbiában és Csehországban nőtt a legnagyobb mértékben a benzin ára, 11 és 7 forinttal. Ezzel szemben Lengyelországban 5 forinttal csökkent az átlagár az előző heti adatokhoz képest. Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 10 százalékkal, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal maradt el a magyar ártól.

A dízelolaj esetében Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. Szlovéniában és Csehországban nőtt a dízel ára, 2 és 1 forinttal, míg a többi régiós országban csökkent az előző héthez képest. Magyarország után a második legnagyobb csökkenést Lengyelországban tapasztalhatták a fogyasztók, ahol 4 forinttal csökkent a dízelüzemanyag ára.

"Annak érdekében, hogy a korábbi megállapodás érvényre jusson, a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy csökkentsék a régiós átlag szintjére a benzin és gázolaj árát. Erre két hetük van. Ha ez nem következik be, a kabinet lépni fog" – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. A jelenlegi adatok szerint 25, illetve 27 forinttal kellene csökkenteniük a kereskedőknek az árakat a hazai benzinkutakon.