Merőben új dolgot állít az energiatalról Zacher Gábor

2 hónap ezelőtt 8

Zacher Gábor sürgősségi főorvos a Mutasd Magad! című műsorban fejtette ki véleményét a marihuána és az energiaitalok kapcsán, melyeknek szerinte túl szigorú a megítélése - a beszélgetést a Blikk szemlézte.

A szakember elmondta az energiaitalokat övező szkepticizmussal kapcsolatban, hogy szerinte ezek nem rosszabbak a kávénál vagy a kólánál, mivel a dobozon feltüntetett összetételből ezekről is tudni lehet, mint tartalmaznak.

Azt is megjegyezte, hogy az interneten ezeknek az összetevőknek utána lehet nézni, és úgy véli, napi egy doboz probléma nélkül beleférhet.

A főorvos szerint nem az extremitásokból kell kiindulni, inkább el kell magyarázni a gyerekeknek, hogy 14 év alatt még nem ajánlott a fogyasztás, de 18 éves korig is legfeljebb egy doboz energiaital, ami 80 gramm koffeinnek felel meg, még nem jár káros hatásokkal.

A marihuána legalizálásáról is szó esett a beszélgetés során, Zacher Gábor pedig hangsúlyozta, hogy ő sosem hangoztatta, hogy legalizálni kellene. Ugyanakkor azt is mondta, hogy valamilyen enyhítés nem ártana véleménye szerint. Rávilágított, hogy

először orvosi szinten lehetne beszélni legalizálásról, hiszen a növény ma már teljes mértékben ismert, és bizonyított, hogy jótékony orvosi hatásúak a benne található vegyületek.

Másodsorban a főorvos a dekriminalizálást tartaná fontosnak, mivel az éves szinten idehaza történő nyolcezer kábítószeres ügy fele a marihuánával kapcsolatos. Hozzátette, ezek jelentős része sem több annál, hogy valaki zsebében találnak belőle egy minimális mennyiséget.