Miért lépett vissza a tizedik, titokzatos pályázó?

2 hónap ezelőtt 10

grafika

Mint azt korábban megírtuk, a Magyar Nemzet Múzeum főigazgatói pályázatára – a Kulturális és Innovációs Minisztérium hivatalos közlése szerint – tízen jelentkeztek. Most azt is megtudtuk, hogy egyikőjük visszavonhatta a pályázatát – nem akárki, és nem akármilyen okból. Az Index elérte az ügy érintettjét.

A Magyar Nemzeti Múzeum élére, a menesztett L. Simon László helyére a Kulturális és Innovációs Minisztérium hivatalos közlése szerint tízen adták be a pályázatukat, információink szerint – ábécésorrendben – a következők:

  • Bíró Lajos író, magyarságkutató;
  • Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója;
  • Csornay Boldizsár, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese;
  • Hammerstein Judit jelenlegi megbízott főigazgató;
  • Horváth-Lugossy Gábor jogász, a Magyarságkutató Intézet volt főigazgatója;
  • Kálnoki-Gyöngyössy Márton régész, történész;
  • Limbacher Gábor néprajzkutató, muzeológus, a Veszprémi Megyei Múzeum volt igazgatója;
  • Várkonyi Gábor, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. tudományos igazgatója;
  • Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumfőigazgató-helyettese.

A tizedik pályázó, úgy tudjuk, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója volt, aki később visszavonta a pályázatát. Az ügyben elértük Demeter Szilárdot, aki az értesülésünket se megerősíteni, se cáfolni nem akarta. (Információink szerint ugyanakkor a történtek mögött akár egy, a múzeumok összevonásáról szóló elképzelés is húzódhat.)

A jelöltek bizottsági meghallgatását pénteken és hétfőn tartják, és elképzelhető, hogy utána nem sokkal – a jelenleg Amerikában tartózkodó – Csák János kulturális és innovációs miniszter már eredményt is hirdet. A kilenc pályázatból úgy tudjuk, hogy egy érvénytelen lett. A visszavont és az érvénytelen pályázatról elküldtük a kérdéseinket a minisztériumnak, amint kapunk választ, a cikkünket frissítjük. 

A bizottság összetétele

L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) korábbi főigazgatóját 2023. november 6-án bocsátotta el azonnali hatállyal Csák János kulturális és innovációs miniszter, azzal az indoklással, hogy egy intézményvezetőnek be kell tudni tartatni a törvényeket. Az ügy a Word Press Photo kiállítás miatt robbant ki.

A menesztett főigazgató helyére kiírt pályázat beadási határideje február 5-én járt le. Az érvényes pályázatot benyújtó jelölteket a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért szakmai bizottság hallgatja meg, a miniszter a főigazgató megbízásáról a szakmai bizottság javaslatát mérlegelve dönt.

A bizottság munkájában részt vesz az Országos Közgyűjtemények Szövetségének (OKSZ) delegáltja (a szervezet jelenlegi elnöke Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója), a Magyar Nemzeti Múzeum szakszervezetének és üzemi tanácsának egy-egy képviselője, valamint a minisztérium munkatársai. Úgy tudjuk, hogy az OKSZ részéről Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ismertebb nevén a Skanzen főigazgatója lett a bizottság tagja.

A kiírás szerint a nyertes pályázó 2024. március 6-tól legfeljebb 2029. március 5-ig töltheti be a főigazgatói pozíciót.

(Borítókép: Németh Emília / Index)